» » » Як розмножується орхідея?

Як розмножується орхідея?

Як розмножується орхідея?

Якщо знати, як розмножується орхідея, то з одного улюбленого квітки можна отримати кілька і при цьому, не докладаючи жодних коштів. А адже квітка орхідеї варто в квітковому магазині недешево!

Розмножується орхідея двома способами:

  1. Вегетативне розмноження - при ньому для вирощування нового рослини використовуються частини материнського (просте ділення великої орхідеї на кілька частин, відведення, бічні пагони, черешки, псевдобульби);
  2. Насіннєве розмноження.

При вегетативному розмноженні нова орхідея виростає абсолютно однаковою з материнською рослиною, адже вони володіють одним і тим же набором генів. При насіннєвому розмноженні орхідеї ніколи не будуть точно копіювати свої батьківські рослини, від яких вони були отримані.

Багато починаючі аматори орхідей в якості свого першого квітки зупиняють свій вибір на орхідеї Фаленопсис. Це пов`язано з тим, що серед усіх видів орхідей цю квітку вважається найменш примхливим. Але, це не стосується розведення цієї квітки.

Як розмножується орхідея Фаленопсис



При кімнатному утриманні ця орхідея досить рідко дає бічні пагони, які ще називають «дітьми». Тому їх необхідно до цього штучно стимулювати. Рослина поміщають в кімнату з підвищеною температурою (від +23 до +30 градусів С). На відцвілий цветоносе біля його заснування знайдіть кілька вузлів, які і являють собою сплячі нирки бічних пагонів. Вони покриті лускою. Навколо підстави нирки гострим і тонким лезом надріжте луску і акуратно видаліть її за допомогою пінцета. Для активації росту оголеною нирки її необхідно змастити або купленим в магазині спеціальним активатором зростання, або свіжим березовим соком. Через пару місяців на місці сплячої нирки утворюється дрібна розетка, що складається з декількох листочків. В цей час рослина потребує не тільки в підвищеній температурі, а й в підвищеної вологості повітря.

Приблизно через 2,5 - 3 місяці у розеток з`являться маленькі коріння. Після того як вони виростуть до декількох сантиметрів дитинку слід акуратно зрізати разом з невеликою ділянкою батьківської рослини і посадити в окремий горщик.

Розмножується орхідея Фаленопсис і іншим способом. Для цього потрібно використовувати відцвілий і зрізаний цветонос. На ньому проробляють ту ж саму операцію по пробудженню сплячої нирки, що описана вище. Після цього його на 5 - 8 см опускають в посудину з чистою водою або дуже слабкого розчину будь-якого мінерального добрива. Зверху і посудину, і цветонос накриваються поліетиленовим пакетом. Після того як на ньому з`являться розетки і виростуть їхні коріння їх відділяють від квітконоса і акуратно пересаджують в горщик, намагаючись не пошкодити тендітні коріння молодих орхідей.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!