Як збирають урожай?

Як збирають урожай?

З настанням серпня біля садівників-городників розпочинається спекотний сезон збору врожаю. Дозріває основна маса овочів і фруктів, які потрібно правильно зібрати. Грамотний збір сприяє підвищенню плодючості культур, дозволить довше зберігати врожай і підвищити його якість.

Існують три правила, за якими досвідчені садівники збирають урожай в будь-який час року. Вони однаково дієві для збору різних культур в кінці весняного сезону, влітку і, звичайно ж, восени. Рекомендуємо прочитати на цю тему статтю нашого ресурсу культурні рослини.

Три правила досвідченого городника

правило №1

Плануючи довго зберігати зібрані фрукти і овочі, слід вибрати для їх збору суху погоду. Не рекомендується знімати урожай відразу ж після дощу, в похмуру погоду з підвищеною вологістю повітря, вранці на світанку, коли на плодах і ягодах осідає роса. До чого призведе порушення даного правила? Фрукти і овочі, зібрані у вологому середовищі, містять менше вітамінів і корисних речовин, зокрема, в них набагато менший вміст калію. До того ж волога сприяє швидкому псуванню плодів, утворення на них цвілі і гнилі.

правило №2

Якщо занадто ранній ранок не підходить для збору врожаю, то і опівдні не є хорошим варіантом. Збирати врожай слід в ранкові години, коли сонце вже встало, роса випарувалася, але ще не дуже жарко. Якщо заготовлювати овочі та фрукти днем, то ультрафіолетове випромінювання негативно позначиться на утриманні в них корисних речовин і погіршить їх смакові якості. Виняток становлять листові овочі - їх можна прибирати пізно ввечері.

правило №3

Всі овочі і фрукти, призначені для тривалого зберігання, слід збирати по досягненню ними технічної стиглості, тобто прибирати злегка недозрілі. Не варто доводити їх до повної готовності, інакше термін зберігання сильно зменшиться. Нехай вони доходять до стиглості не так на кущах, так ви зможете довше зберегти їх свіжість і привабливий зовнішній вигляд.



З цього правила є винятки, і стосуються вони ягід і фруктів, які підуть на варення та джеми. У цьому випадку вони повинні володіти біологічною стиглістю, щоб передати солодкого ласощів весь свій смак і аромат.

Не менш корисну інформацію ви знайдете в статті Як виростити пекінську капусту? Збір врожаю.

На допомогу садівникові

Як збирають баклажани

Збір баклажанів починають відразу ж, як тільки у них з`являється бурий окрас. Чекати довше не варто, інакше шкірка овочів загрубеет, а м`якоть придбає гіркуватий смак. Зрізають баклажани разом з плодоніжкою, так вони довше зберігаються.

Як збирають огірки



Огірки збирають рано вранці, намагаючись зрізати їх разом з плодоніжкою. Батоги по можливості намагаються не перевертати. Частий збір цих овочів (раз в 2-3 дня) стимулює плодоношення. Для консервування підходять плоди дрібних розмірів з тонкою ніжною шкіркою.

Як збирають цукіні і кабачки

Плануючи використовувати кабачки і цукіні для консервації і приготування їжі, їх прибирають по досягненню ними чверті від їх максимального розміру, для ікри чекають зростання в дві третини, а для зимового зберігання - повної біологічної стиглості.

Як збирають томати та перці

Томати збирають по досягненню ними характерного розміру для плодів даного сорту, але не досягли повної стиглості. Їх залишають дозрівати вже зірваними, при цьому вміст у них корисних речовин тільки збільшується.

Перці також залишають на дозрівання, збираючи їх у момент зміни забарвлення.

Як збирають ягоди

Для збору малини оптимальним часом є ранній ранок в суху ясну погоду. Для кращого збереження ягоди знімають разом із плодоніжкою.

Малину, агрус, суниці, чорну смородину і обліпиху збирають окремими ягодами. Виноград, а також білу і червону смородину зрізають кистями.

Як збирають яблука та груші

При зборі фруктів не допускається трясти їх з гілок, так половина плодів виявиться непридатною для тривалого зберігання. Їх зрізають разом з плодоніжкою, уникаючи ривків і обертання.

Більше інформації можна отримати зі статті Як виростити брокколі? урожай брокколі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!