» » » Коли викопувати тюльпани?

Коли викопувати тюльпани?

Коли викопувати тюльпани?

Початківців садівників нерідко хвилює питання: чи потрібно викопувати цибулини тюльпанів щорічно? Постараємося дати якомога більше розгорнуту відповідь.

Деякі вважають, що цибулини тюльпанів цілком можна залишати в землі, не викопуючи щорічно. Але справа в тому, що якщо так поступати, вони просто будуть заглиблюватися, йдучи щороку все нижче: це властиво даними рослинам. Зрештою цибулина загине від нестачі необхідних для її харчування речовин.

Тому викопувати тюльпани обов`язково щороку. Робити це потрібно і для того, щоб створити правильні умови для подальшої вигонки. У період спокою цибулин потрібно тепло, температура в районі 25 градусів, а в холодні зими середньої смуги, наприклад, такі умови складно створити, залишивши їх не викопаними.

Коли потрібно викопувати?

У багатьох посібниках для садівників зазначено, що викопують тюльпани в липні. Але ж кліматичні умови в кожній місцевості індивідуальні - тому орієнтуйтеся на інші фактори. Викопувати варто тоді, коли листя рослин тільки починають ставати жовтими.



Якщо не викопати вчасно, то втеча засохне і відокремиться від гнізда цибулинки - тоді її місце розташування складно буде визначити.

Викопувати найзручніше вилами. Лопата може розрізати відразу кілька цибулин, розташованих поруч-особливо якщо пагони вже відвалилися. Вила зводять ризик пошкодження до мінімуму. Хтось для зручності садить тюльпани в наповнені грунтом пластикові ящики, які занурюють в землю. Тоді в кінці цвітіння залишиться всього лише дістати ящик з грунту і витягнути цибулини: жодна з них не загубиться.

З викопаних цибулин зрізають пагони, струшують налиплу землю і залишають для просушування - в теплому місці, але не під прямими сонячними променями. Через якийсь час, зазвичай це 2-3 тижні, цибулини сортують - великі відправляють на вигонку, дрібні залишають рости.

Радимо прочитати іншу нашу статтю Як зберігати цибулини тюльпанів, щоб дізнатися про оптимальні умови, які підходять для цього посадкового матеріалу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!