» » » Як зберігати яблука?

Як зберігати яблука?

Як зберігати яблука?

Яблука - це не тільки цінний джерело багатьох вітамінів, але і улюблений багатьма інгредієнт для компотів, десертів. Ми розповімо вам, як правильно зберігати плоди в будинку і в квартирі, а також як правильно зберегти яблучну сушку.

Зберігаємо яблука в будинку

На дачній ділянці надаються прекрасні умови для зберігання яблук. Важливо пам`ятати, що зберігання переносять далеко не всі сорти яблук. Кращими в цьому відношенні є Старкримсон, Уелс, Голден Делішес, Богатир, Жигулівське, Старкінг, Мелба, Північний синап, Макінтош, Антонівка, Ренет Симиренка, Джонатан.

Зберігати домашні яблука слід акуратно зібраними і ретельно відсортованими. Дуже важливо:

  • Забезпечити яблукам вологість в районі 85-90% і температуру від 0 од +3 градусів.
  • Простежити, щоб плоди не були побиті і подряпані.
  • Не класти яблука поряд з часником і цибулею, щоб плоди не увібрали в себе неприємний запах.
  • Відправляти на зберігання разом з плодоніжкою.
  • Чи не протирати яблука перед зберіганням, так як це зашкодить зовнішній захисний шар і плоди швидше згниють.
  • Зберігати більші плоди - їх зберегти легше, ніж їх менших "побратимів".

Ідеальним місцем для зимівлі яблук буде підвал - там низька температура і середня вологість. Щоб зберегти свіжі яблука:

  1. Насипте в дерев`яний ящик сухий чистий пісок, глибиною в 20 см.
  2. Акуратно викладіть на пісок перший шар яблук, стежачи, щоб плоди не травмували один одного плодоніжками. Деякі садівники радять укладати плодоніжкою вниз, запевняючи, що в такому вигляді яблука зберігаються довше.
  3. Зверху насипати шар піску так, щоб він повністю закрив яблука.
  4. Викласти зверху другий шар яблук і знову засипати їх піском.


Ящики встановлюються один на одного вздовж стін підвалу так, щоб між ними був зазор в пару сантиметрів.

Також можна зберігати яблука безпосередньо на дачній ділянці. Для цього попередньо відібрані фрукти помістіть в поліетиленові мішки (1-1,5 кг на мішок буде достатньо). У землі виконайте траншеї глибиною в пару багнетів лопати (до промерзає ділянки). Викладіть мішки, залишаючи між ними зазори в 20-30 см (щоб потім при викопуванні одного мішка ви не пошкоджували інший). Закрийте землею, а зверху накрийте листям для додаткового утеплення. Місцезнаходження кожного пакета позначте паличкою. У такому вигляді плоди зможуть зберегтися аж до весни.

Зберігаємо яблука в квартирі



Звичайно, зберігати яблука взимку в умовах квартири не так зручно, як в будинку. Однак нехай і не до самої весни, але все ж на кілька місяців плоди вдасться зберегти. Варіантів зберігання може три:

  • Відберіть найкращі яблука, загорніть кожен плід в газету або папір. Викладіть загорнуті плоди в дерев`яний ящик і поставте в комору, а краще на балкон. Папір буде вбирати зайву вологу і перешкоджати поширенню можливої гнилі від одного плоду по всім іншим яблукам.
  • Помістіть яблука в поліетиленовий пакет (приблизно 1-1,5 кг на кульок). Посередині виконайте в пакеті дірку для вентиляції (до 10 см в діаметрі). Покладіть кульок на балкон або в комору.
  • Покладіть яблука в дерев`яні ящики, щедро пересипавши їх деревною стружкою. Зберігайте в такому вигляді аналогічно або на балконі, або в коморі.

При цьому, щоб зберегти яблука в домашніх умовах, потрібно буде регулярно їх перебирати, видаляючи зіпсовані плоди.

Ніколи не зберігайте фрукти в житлових кімнатах, так як підвищена температура в них буде сприяти процесу гниття.

Як зберігати сушку з яблук

Щоб всю зиму отримувати цінні вітаміни з яблук, їх можна засушити в духовці, спеціальної електричної сушінні або, наприклад, в аерогрилі.

Перекладаючи готовий продукт в тару, пам`ятайте, що зберігати сушені яблука слід в виробах з екологічних чистих матеріалів. Ідеально підійдуть тканинні мішки з бавовни або льону, картонні або дерев`яні ящики, плетені кошики. Якщо нічого з перерахованого вище в будинку не знайшлося, то можна пересипати сушку в скляний бутель, банку. Далі тару можна помістити в комору або на балкон, в гараж.

Зберігати сухофрукти слід далеко від сильно пахнуть продуктів, овочів, інакше яблука швидко наберуть сторонні запахи і стануть непридатними для використання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!