» » » Як приготувати люля-кебаб?

Як приготувати люля-кебаб?

Як приготувати люля-кебаб?

Люля-кебаб - це блюдо східної кухні, яке представляє собою котлету з баранини, обсмажену на шампурі. Любителі цієї страви частенько задаються питанням, що стосується того, як приготувати люля-кебаб в різних умовах, адже ці "котлетки" будуть до душі багатьом і на природі, і на дачі, та й на будь-якому домашньому застілля. У цій статті Ви знайдете кілька рецептів люля-кебаб.

Як правильно приготувати люля-кебаб

Розглянемо класичний рецепт цієї страви, який не потрібно дотримуватися беззаперечно, так як немає єдиного рецепту, і у кожного кухаря він свій, і Ви внесете в цей свої переваги.

Інгредієнти необхідні для приготування: баранина, баранячий жир (курдючний), цибуля, сіль, перець, зелень (за бажанням). Якщо баранина у Вас жирна, то буде досить і 80-100 грам жиру на кілограм м`яса, а якщо м`ясо пісне, то збільште вміст жиру в вашому фарші до 20%.

Люля-кебаб: готуємо м`ясо

Для класичного люля-кебаб, м`ясо необхідно нарубати, однак, при бажанні, можна скористатися благами цивілізації (м`ясорубкою, комбайном та іншими), але це буде вже не те. Перш ніж приступити до рубки м`яса, видаляємо з нього жилки і кістки, потім беремо тесак поувесістей і рубаємо. Однак в цій справі головне не перестаратися, в отриманому фарші повинні відчуватися шматочки м`яса. Для того, щоб м`ясо порубати рівномірно, повертайте його і перекладайте з боку на бік. Жир також необхідно підготувати: наріжте його на дрібні шматочки, попередньо охолодивши, або навіть заморозивши (так різати буде набагато простіше).

замішуємо фарш



Після того, як м`ясо і жир підготували, приступаємо до приготування фаршу. Для цього дрібно ріжемо цибулю, в розрахунку - одна невелика цибулина на кілограм м`яса, змішуємо його з м`ясом і жиром, солимо за смаком, додаємо мелений чорний перець (також за смаком). Крім того, Вашій люля-кебаб особливий аромат додасть зелень, відмінно підійде кінза, проте зелень не обов`язкова. Зелень також як і цибуля, слід дрібно нарізати.

Фарш необхідно гарненько змушують, до однорідної пластичної маси, це необхідно зробити для того, щоб у Вас не було неприємностей при смаженні люля-кебаб, і вони не розсипалися. Надати пластичності фаршу можна за допомогою його відбивання. Після того, як Ви добре замісили фарш, підніміть фарш над столом і з силою киньте на нього, потім знову надайте цілісність Вашому фаршу і повторіть процедуру кілька разів.

приготування



Отже, найголовніше, як приготувати люля-кебаб? У класичному варіанті їх обсмажують на вугіллі, які повинні бути добре розігріті, але вже не горіти. Розділіть фарш на рівні котлети, достатньої величини, будь-якої форми, який Вам зручно. Кожну таку котлетку по черзі нанизуйте на шампур, і вже на ньому надавайте їй довгасту форму, що звужується до кінців. Робіть це швидко, але ретельно, стежте, щоб котлети щільно сиділи на шампурі, щоб не було порожнеч. Для зручності, щоб фарш не прилипав, змочуйте руки водою.

Після того, як котлети нанизані, викладайте шампура над вугіллям, і ретельно стежте за приготуванням - перевертайте люля-кебаб для отримання рівномірної скоринки. Страва готова, якщо воно має яскраво виражену корочку, і при проколюванні з нього виділяється прозорий ароматний сік.

Люля-кебаб подають до столу відразу, тому стіл повинен бути накритий заздалегідь. До люля-кебаб відмінно підійдуть: різні овочі, салати з них, аджика, соуси для м`яса, і звичайно ж лаваш. При цьому використання тонкого лаваша краще, адже в нього люля-кебаб з легкістю загортається разом з овочами, і все це заправляється соусом - виходить дуже смачно!

Як приготувати люля-кебаб: будинки

Не у всіх любителів цієї страви є можливість готувати його на вугіллі, і тому зупинимося на варіантах приготування страви в домашніх умовах:

  • В духовці. Для того, щоб приготувати люля-кебаб в духовці, її слід гарненько розігріти. Замість шампурів використовуйте бамбукові шпажки (попередньо потримайте їх у воді хвилин 15-20). Після того, як Ви зліпили люля-кебаб, розкладайте їх на фольгу, викладену на решітку, яку необхідно встановити максимально близько до нагрівального елементу. Через 1,5-2 хвилини переверніть котлети, ще через 1,5-2 хвилини спустіть їх нижче в духовці, одночасно з цим, знизьте трохи температуру, і смажте до готовності.
  • На пательні. Сенс такої ж, як з духовкою, спершу смажите на розпеченій сковороді до скориночки, потім на меншому вогні до готовності, проте в даному випадку люля-кебаб необхідно постійно перевертати, і стежити, щоб прожарюватися вони рівномірно.

Як приготувати люля-кебаб: варіанти

  • У класичному рецепті Ви з легкістю можете замінити баранину іншими видами м`яса. Відмінне люля-кебаб виходить зі свинини. Крім того, можете взяти комбінацію яловичини і свинини.
  • Експериментуйте з приправами, використовуйте Ваші улюблені спеції, додайте часнику, лимонний сік, зіру, все, що Ваша душа забажає.
  • Зробіть люля-кебаб з риби (судак відмінно підійде). Крім того, можете додати в рецепт вимочений в молоці хліб, для більшої соковитості. Фарш при цьому готуйте з використання м`ясорубки, або комбайна.
  • "Лінивий люля-кебаб" можна приготувати з використанням баранячого сальника (жирової сітки). Якщо Вам не вдається зробити фарш потрібної консистенції, або не хочеться витрачати на його приготування багато часу, оберніть вже нанизані люля-кебаб сальником, і можете не переживати - вони не розсиплються, і вийдуть відмінними.

Тепер Ви знаєте, як приготувати люля-кебаб, крім того є пара ідей, як можна урізноманітнити класичний варіант страви. Приємною трапези!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!