» » Як користуватися штангенциркулем?

Як користуватися штангенциркулем?

Як користуватися штангенциркулем?
Як користуватися штангенциркулем?

Штангенциркуль використовують для того, щоб виміряти відстань (довжину), глибину, і якщо потрібно, діаметр різних деталей і предметів, якщо вони мають невеликий розмір. Штангенциркулі бувають декількох видів. Відрізняються вони тим, що різні штангенциркулі здатні вимірювати предмети різних розмірів. Також відмінність полягає в тому, яку точність при вимірі, вони будуть дотримуватися.

Перед тим як користуватися штангенциркулем, потрібно вивчити його будову. На фото можна побачити такі частини:



будова штангенциркуля

  1. 1. Штанга. Це сама лінійка, на яку нанесені поділки розміром в 1 міліметр кожне. Довжина стандартної шкали становить 150 міліметрів або 15 сантиметрів. Саме такий максимальний розмір може мати вимірюваний предмет. Є такі види штангенциркулів, довжина штанги в яких, перевищує позначку в 15 сантиметрів.
  2. Рамка штангенциркуля (рухлива). За допомогою даної рамки можна переміщати губки. Рухома рамка дозволяє розширити або звузити губки штангенциркуля до розміру вимірюваного предмета. Завдяки спеціальному гвинта (8) рухому рамку можна закріпити в тому положенні, яке відповідає розміру вимірюваного предмета.
  3. Шкала з поділками. Завдяки даній шкалі можна з`ясувати і уточнити розмір вимірюваного предмета у вигляді цілого числа.
  4. «Губки» для вимірювання (внутрішні). За допомогою губок вимірюється розмір потрібного предмета всередині. Наприклад, склянки. Губки розлучаються до стінок склянки, тільки всередині.
  5. «Губки» для вимірювання (зовнішні). Завдяки таким губкам можна виміряти предмет зовні. Їх потрібно зімкнути так, щоб ліва і права губки щільно стикалися зі стінками вимірюваного предмета зовні.
  6. Лінійка для вимірювання глибини - глибиномір. Таким пристосуванням можна виміряти глибину певного отвори. Також глибиномір потрібен для уточнення розмірів різних виступів, які неможливо виміряти штангенциркулем.
  7. Допоміжна шкала або ноніус. Дана шкала розташована знизу щодо основної. Розмір кожного ділення ноніуса становить 1,9 міліметра. Сама шкала має 10 таких поділів. Відповідно, довжина всього ноніуса становить 19 міліметрів. Ці розміри актуальні тільки для штангенциркуля серії ШЦ-1, який зображений на малюнку. За допомогою такої допоміжної шкали як ноніус можна більш точно дізнатися розмір вимірюваного предмета з урахуванням до десятої частини міліметра.
  8. Гвинт, який затискає рухливу рамку штангенциркуля. Така частина штангенциркуля допомагає зафіксувати рухливу рамку, щоб після вимірювання потрібного предмета не втратити наявні параметри.


Відео про те, як користуватися штангенциркулем, розташоване на цій сторінці, може вам дуже допомогти. Також можна ознайомитися з інструкцією про те, як правильно перевіряти на точність даний предмет.

Для того щоб виміряти потрібний предмет штангенциркулем, його (предмет) потрібно взяти лівою рукою. Штангенциркуль краще тримати в правій руці. Потім потрібно розсунути губки (зовнішні) до розміру предмета. Вони розлучаються за допомогою ноніуса. Оскільки ця допоміжна лінійка є рухомий, вона допоможе розсунути губки до ширини вимірюваного предмета. Губки повинні щільно стикатися з крайніми точками вимірюваного предмета.

Коду розмір виміряно, потрібно зафіксувати губки кріпильним гвинтом. Коли ви це зробили, предмет можна відкласти. Тепер подивіться на шкалу з розмітками. Там можна побачити довжину предмета. На яке число (на скільки поділок) змістився в праву сторону ноніус - допоміжна лінійка, стільки десятих часток вміщуватиме розмір вимірюваного предмета. Тепер ви знаєте, як користуватися штангенциркулем, а відповідно, і застосовувати його в необхідних для цього цілях.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!