» » » Як з'явилася всесвіт?

Як з'явилася всесвіт?

Як виник Всесвіт?

У статті ми розглянемо кілька теорій, які намагаються відповісти на питання про те, як виник Всесвіт. А почнемо з найсучаснішою, яка була розроблена буквально кілька років тому і отримала назву «теорія інфляції», а потім розглянемо теорії, які були популярні раніше і які не втратили своїх послідовників і донині.

Як виник Всесвіт: сучасний погляд

Сьогодні прийнято вважати, що на самому початку всього був період, який у вчених отримав назву «інфляція». Давайте розберемося, в чому суть теорії інфляції, яка була розроблена в самому кінці минулого XX століття. За даним сценарієм Всесвіт почала створюватися зі стану вакууму, яка була позбавлена будь-якого випромінювання або речовини. Передбачається, що якесь гіпотетичне поле (яке вчені назвали інфлатонним) стало заповнювати собою весь простір без винятку і в будь-який проміжок часу могло приймати абсолютно різні значення в абсолютно будь-яких просторових областях. При цьому не відбувалося нічого до тих пір, поки випадково не стала виникати однорідна конфігурація інфлатонним поля розміром 10-33 см. Відразу ж після цього дана область простору стала неймовірно швидко збільшуватися, а енергія інфлатонним поля початку прагнути до мінімуму.

Як стався Великий вибух



В кінці так званого інфляційного періоду наш Всесвіт досяг розміру близько 1 см. В діаметрі, а в самому інфлатонним поле залишився мінімум потенційної енергії. І в цей самий момент накопичилася в цій маленькій Всесвіту колосальна кінетична енергія стала трансформуватися в розлітаються елементарні частинки, в результаті чого і стався той самий всім відомий Великий вибух. Нерідко інфляція, а також Великий вибух, що послідував за нею, порівнюється з ситуацією, коли з гори починає котитися сніжний ком. Спочатку він маленький, але поступово на нього налипають нові шари снігу, він починає збільшуватися в розмірах, а потім просто падає в прірву, але від удару розколюється на безліч шматочків, які розлітаються в усі сторони. Треба сказати, що описаний процес може виявитися зовсім не поодиноким, і в разі його повторення будуть виникати і інші всесвіти, за своїми властивостями вони цілком можуть відрізнятися від нашої. Така відмінність цілком допустимо, адже кожен «снігова куля», по суті, має власну траєкторію, а також свій розмір. До того ж, і падає він в різні місця прірви.

Звідки з`явився Всесвіт: інші теорії



Відзначимо, що зараз прийнято говорити про сукупності різних всесвітів, одну з яких ми можемо спостерігати зсередини. Цілком можливо, що іншим всесвітам пощастило дещо менше (або більше - це залежить від того, як дивитися), ніж нашій, і життя там немає, а відповідно, і спостерігачів теж. І звичайно, інфляційна теорія про те, як утворився Всесвіт - далеко не єдина навіть серед учених. Її критики не можуть змиритися з виникненням «чогось» фактично з «нічого». Альтернативними варіантами є квантова модель Всесвіту і модель коливання Всесвіту. Остання передбачає, що наш Всесвіт існує вічно, при цьому то скорочуючись, то розширюючись в різні відрізки часу, а кожен цикл супроводжується гігантською вибухом. Що ж стосується квантової моделі створення Всесвіту, то послідовники цієї теорії вважають, що елементарні частинки цілком можуть і з`являтися, і зникати в вакуумі, при цьому абсолютно спонтанно, що і є головною причиною не тільки виникнення Всесвіту, а й матерії взагалі. Сам вакуум нейтральний, тому він не має ні заряду, ні маси, ні будь-яких інших характеристик. Проте цілком імовірно, що в вакуумі міститься якась матриця, своєрідний потенціал, відповідно до якого створюється і речовина, і випромінювання.

Точка зору релігії

Звичайно, цілком можна вибрати і традиційний варіант, а саме повірити в те, що Світ створений Богом. Тим більше що, як би це не здалося дивним, деяким вченим дана теорія здається також цілком логічною і має право на існування, адже хіба може бути творіння без Творця? Інша справа, що кожен з нас розуміє під Богом.

Точної відповіді на питання, як зародився Всесвіт, до сих пір немає, та й, чесно кажучи, навряд чи буде. Адже як атоми не можуть осягнути створену ними структуру, так і частина Всесвіту не може стати над останньою, щоб охопити і пізнати її. Тому ви можете прийняти ту теорію, яка ближче особисто вам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!