» » » Де знаходяться савани?

Де знаходяться савани?

Де знаходяться савани?

Савани знаходяться в субекваторіальному поясі по той бік екватора стояла на всіх континентах, крім Антарктиди і Північної Америки. Саванна характеризується наявністю двох кліматичних сезонів: сухого і дощового. І, як правило, знаходиться на високих платформах з резкоконтінентальний кліматом. Там, де недостатньо зволоження для змінних лісів, з`являється савана.

Де знаходяться савани і як вони називаються в різних частинах світу?

Саванна в Африці

Найчастіше саванной називають саме африканську степеподобную зону. Слово "савана" - це спотворене на англійський манер іспанське "саба", що означає безлісне простір. Типова зона саван в Африці - це територія Кенії, Танзанії, Південного Судану, Гани, Малі, Анголи, Замбії і ще кілька менших держав. Рослинність і тваринний світ сильно змінюються від півночі до півдня. Якщо на кордоні з Сахарою це величезна трав`яне простір з рідкісними баобабами, то до ближче до екватора присутній в достатку чагарники, а заплави річок щільно зайняті деревами.

Де знаходяться савани в Австралії?

Саванна тут називається «буш», що означає чагарник. Адже на відміну від наших степів, в савані південного материка значну частину займають чагарники і групи дерев. Область савани - північ країни.

Де знаходяться савани в Південній Америці?

Тут савана називається пампа. І має різницю не тільки в назві, але і в природному вираженні. Наприклад, в Бразилії савана - це світлий і дуже рідкісний ліс, і пересуватися в ньому можна абсолютно вільно в будь-якому напрямку. Але справжня територія пампи - це Аргентина. Напевно, багато хто чув про огрядних багатотисячних стадах, що пасуться на цій території. У США це назвали б прерией.



В Індії також є савани, але мають дещо іншу специфіку, пов`язану з потужним впливом Індійського океану.

Сезон в савані ділиться на дощовий і сухий приблизно по півроку кожен. І якщо під час посухи трави висотою в людський зріст висихають, а деякі види тварин впадають в симбіоз, то під час дощового періоду бувають цілі повені.

У савані часто стаються пожежі, багато в чому через людей. Справа в тому, що мисливці з незапам`ятних часів заганяли видобуток, просто підпалюючи траву. Тому в африканській савані залишилася рослинність виключно з вогнестійкими насінням і корою, наприклад, як у баобаба.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!