» » » Що таке ламана?

Що таке ламана?

Що таке ламана?

В геометрії часто можна зустріти таке поняття, як «ламана». Тому ми вирішили детально розповісти вам про те, що таке ламана, і про її складових. Почнемо з загального визначення, а потім опишемо окремі елементи ламаної лінії - ланки, вершини. І, звичайно, ви дізнаєтеся, чим ламана відрізняється від прямої і кривої ліній не тільки візуально, але і, зрозуміло, з геометричної точки зору.

Що таке ламана лінія

Ламаною лінією називається геометрична фігура, що представляє собою непряму лінію, яка складається з послідовно з`єднаних між собою відрізків. Відрізки ці можуть з`єднуватися під абсолютно різними кутами і навіть перетинатися, проте вони не повинні вибудовуватися в пряму лінію. Строго кажучи, якщо є хоча б невеликий, навіть ледь помітний кут між сполучаються відрізками, то це вже буде ламана лінія. Цим ламана лінія відрізняється від прямої. Пряма також може складатися з відрізків, проте кут з`єднання цих відрізків має дорівнювати нулю, інакше мова йтиме вже про ламаної лінії. Що стосується відмінності ламаної від кривої, то тут також все дуже просто - відрізки ламаної є пряму лінію, а відрізки кривої - немає.

типи ламаних



Ламані можуть будуватися по-різному: так, існують замкнуті і незамкнуті ламані, самопересекающиеся і непересічні. Замкнута ламана є певною фігуру - багатокутник. Самопересекающиеся називається така ламана лінія, відрізки якої мають перетину. Хороші приклади різних ламаних з коментарями можна знайти тут. Також докладне уявлення про різні типи ламаних дано тут. Як ви вже, напевно, здогадалися, ламані можуть бути чотирьох типів за своєю структурою:

  1. незамкнуті без перетинів;
  2. замкнуті без перетинів;
  3. незамкнуті самопересекающиеся;
  4. замкнуті самопересекающиеся.

Тепер розповімо про те, що така ланка ламаної. Ланками ламаної називаються її боку або відрізки, з яких складається сама лінія. Ламаної може називатися така лінія, яка складається, як мінімум, з двох ланок. Одна ланка - це просто відрізок. І кілька слів про те, що таке вершина ламаної. Вершини ламаної - це точки, що представляють собою кінці одних відрізків ламаної і, відповідно, початку інших. В геометрії прийнято позначати ці точки латинськими буквами, а саму ламану називати по позначенням цих вершин. Наприклад, ламана ABCDKLMN.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!