» » » Як знайти підставу трапеції?

Як знайти підставу трапеції?

Як знайти підставу трапеції?

Перш ніж почати розмову про те, як знайти підставу трапеції, важливо розуміти, що ж являє собою трапеція. Трапеція - це геометрична фігура, яка є чотирикутником з двома паралельними сторонами, які протіволежат один одному. Ці сторони в математиці називають підставами трапеції. Дві інші сторони називаються бічними сторонами. Якщо з`єднати між собою центральні точки бічних сторін, ми отримаємо середню лінію трапеціі.Данние властивості цієї геометричної фігури є основою всіх обчислень її характеристик.

Для обчислення підстави трапеції, як великого, так і малого, використовується ряд способів. Вибір способу залежить від кількості знань, яке ми маємо про об`єкт. Більшість завдань у своєму розпорядженні умовами, які містять в собі дані, помітно спрощують пошук рішення задачі. Найчастіше, рішення полягає в тому, щоб опустити висоту на підставу, застосовуючи теорему Піфагора, в цьому випадку вирішити задачу легко.

Як знайти підставу рівнобедреної трапеції

Схожим чином обчислюється підставу рівнобедреної трапеції. Рівнобедрена трапеція - трапеція, яка має такі самі бічні сторони. Фігура має симетричний вид щодо центру, це робить пари її кутів рівними. Таким чином, відомості про одне вугіллі спрощують задачу обчислення всіх інших кутів.

Бічні частини трапеції дорівнюють один одному. Наприклад, ми повинні знайти підставу через фрагмент цього підстави. Довжина другого фрагмента в даному випадку буде збігатися з довжиною першого фрагмента з абсолютною точністю. Ми можемо також отримати шукану частину підстави через зображення висоти, яка утворює трикутник. Параметри кутів і одного боку трикутника допоможуть нам зробити точні обчислення. У завданнях потрібно вирішити питання про те, як знайти більше підставу рівнобедреної трапеції або менше підставу. Розглянемо приклад обчислення величини меншого підстави трапеції.

Як знайти менше підставу рівнобедреної трапеції



У разі, коли нам відома величина більшого підстави, питання про те, як знайти менше підставу рівнобедреної трапеції перестане бути гострим. Це можна наступним чином:

  1. На більше підставу потрібно опустити висоту.
  2. Записати дві теореми Піфагора, одна з яких відобразить параметри трикутника, а інша буде потрібна для трикутника, що складається з гіпотенузи. У випадку з першою теоремою, в трикутнику роль гіпотенузи виконає діагональ, роль одного катета дістанеться висоті, а іншого - більше підставу, що не має відрізка. Відрізок буде відтятий висотою. Друга теорема використовується для трикутника, складовими якої стануть гіпотенуза - бічна сторона і катет - відрізок великого підстави, обмежений висотою.
  3. Скласти систему рівнянь, які отримали, вирішити їх.
  4.  Знайти відрізок, відтятою висотою від найбільшої відстані.
  5. Відняти подвоєні параметри отриманого відрізка від параметрів найбільшого підстави.
  6. Отримати результат - довжину найменшого підстави.

Як знайти підставу прямокутної трапеції

Прямокутної трапецією - це вид геометричної трапеції, один з кутів якої дорівнює дев`яноста градусів. Обчислити підставу прямокутної трапеції найбільш легко. Умова завдання, як звичайно, вже містить дані про другому підставі. Від вас буде потрібно тільки визначити фрагмент підстави, який утворює кут фігури разом з бічною стороною.

По теоремі Піфагора, обчислюємо цю частину, потім потрібно додати або відняти цю частину від другого підстави. В результаті обчислень ми отримаємо шуканий параметр. Тепер ви знаєте, як знайти підставу прямокутної трапеції.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!