» » » Як побудувати прямий кут?

Як побудувати прямий кут?

Як побудувати прямий кут?

Перш, ніж дізнатися, як побудувати прямий кут, потрібно згадати його визначення. Прямим називається кут в дев`яносто градусів, утворений двома перпендикулярними прямими. Можна також сказати, що це половина розгорнутого кута. Існує кілька способів побудови прямого кута.

Способи побудови прямого кута

Найпростіше - побудова прямого кута за допомогою креслярського кутника. Його прикладають до паперу і проводять лінії уздовж перпендикулярних сторін: виходить прямий угол.Также можна використовувати транспортир. До проведеної олівцем лінії докласти транспортир, відзначити на папері кут дев`яносто градусів. Потім з`єднати лінією (по лінійці) цю позначку з лінією на папері.

  1. Існує метод побудови прямого кута за допомогою циркуля і лінійки. Спочатку потрібно циркулем окреслити коло і накреслити її діаметр. Потім відзначити на окружності довільну точку і з`єднати її з кінцями діаметру: вийде трикутник, вписаний в коло. Його кут (з вершиною в точці на колі) буде прямим.
  2. Другий спосіб - намалювати дві будь-які пересічні окружності. Дві точки перетину з`єднати однією лінією, іншу - провести через центри кіл. Два цих відрізка перетнуться під кутом 90 градусів.
  3. Якщо немає креслярських інструментів, можна скористатися будь-якими прямокутними предметами. Це може бути лист картону, будь-яка упаковка (від ліки, пачка від сигарет, коробка цукерок і т.д.), книжка, рамка для фото та ін.

Побудова прямих кутів на місцевості



Взагалі, побудова прямих кутів на місцевості необхідно в будівництві, при розділі ділянок землі і т.д. Для цього використовуються спеціальні прилади - Екер, астролябія, теодоліт. Але, навряд чи ці інструменти виявляться, наприклад, на дачній ділянці. Тоді можна скористатися методом, застосовуваним з давніх часів. Знадобляться три кілочка і мотузки по 3, 4 і 5 метрів. Увіткнути в землю кілочок, до нього прив`язати мотузки 3 і 4 метри, а до їх кінців - інші кілки. Останні два кілочка з`єднати 5-метрової мотузкою, натягнути вийшов трикутник, і забити ці коли в землю. Кут трикутника з першим кілочком буде прямим.

Як бачите, існує маса нескладних способів побудови прямого кута.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!