» » » Склади для деревини

Склади для деревини

Склади для деревини

Якщо ви вирішили побудувати дерев`яний будинок, баню, або інше приміщення, слід не тільки вибрати підходящий матеріал, але і як слід його просочити всілякими препаратами. Щоб убезпечити сировину для будівництва від різних шкідливих комах і природного впливу, рекомендується використовувати всілякі склади для деревини.

Обробка деревини

Який би міцною і довговічною була порода дерева, не варто покладатися лише на її природні якості. Перед тим, як використовувати деревину для своїх потреб, її потрібно обробити багатьма засобами. Це необхідно з тієї причини, що дерево має властивість псуватися під впливом дуже багатьох чинників. Наприклад: якщо систематично піддавати деревину «водних процедур», таким, як дощ або сніг, вона почне вбирати вологу, не пропускаючи її через себе, а накопичувати, як губка. Потім починає гнити. З самого початку, це не дуже помітно, оскільки дерево починає розкладатися з середини. Звичайно, можна при кладці дерева позбутися внутрішнього складу, але це дуже зіпсує якість дерев`яного сировини. Тому на брус варто нанести ті препарати, які будуть надавати водовідштовхувальну дію.

вогнезахисний склад

Що б обмежити можливість згоряння, використовують вогнезахисний склад для деревини. Оскільки дерево дуже нестійка до вогню, його можна убезпечити, методом обробки спеціальними препаратами - антипіренами. Ці розчини складаються з фосфатной / борної солі, і деяких речовин, які надають захист на зовнішню оболонку дерева. Такі препарати можна наносити коли завгодно. Спеціально встановленого часу немає. Це можна зробити тоді, коли дерево тільки готують, сушать, зберігають перед укладанням. Або ж тоді, коли з нього вже побудований будинок.



Через те, що до складу деревини входять відповідні для розмноження мікробів і грибків речовини, вона схильна до руйнування з їх боку. Щоб такої неприємності не сталося, слід провести біохімічну обробку сировини. Такі заходи проводяться на етапі сушіння і заготівлі деревини. Препарати наносяться всередину дерева, а так само на зовнішню оболонку. Таким чином, виявляється захисна дія, відпадає ризик проникнення і розвитку різних мікробів.

Обробка і захист деревини



Існують склади для різного роду обробки і захисту дерева. Від методу залежить препарат і спосіб його нанесення. Так, наприклад, хімічний метод впливу, можна розділити на деякі підпункти: «консервування» і «антисептирование».

  • Перший спосіб передбачає використання різних складів у внутрішні шари дерева. Такий спосіб використовується для того, щоб повністю захистити деревину від проникнення мікробів і природних факторів. Виконується трьома методами. Деревина просочується в спеціальних ваннах (гарячо-холодних). На сировину впливає вакуум, який утворюється при зміні температур. Дерево занурюють в гарячий розчин, у такий спосіб дають волозі, яка знаходиться всередині стовбура, випаровуватися. Потім деревина поміщається в холодний розчин. Це дозволяє повітрю, який знаходиться в деревині, вийти назовні. Всередині деревини з`являється вакуум. Тепер склад для деревини просочує її, впливаючи атмосферним тиском.
  • Другий спосіб має на увазі прямий вплив спеціальними складами, на деревину. Великий плюс такого методу, це використання його, як при сушінні і заготівлі сировини, так і під час того, коли воно укладено. Методи, які мають на увазі антисептирование, відрізняються між собою. Вони залежать від самого дерева (структури його поверхні) і від місця проведення обробки (самостійно або за допомогою фахівців). Якщо ви обробляєте дерево власними силами, то такий спосіб антисептування, як нанесення складів із захисною дією вручну, вам ідеально підійде. Як наносяться захисні препарати. За допомогою спеціальної кисті або з розпилювача, наносяться кошти на поверхню деревини. Після такої обробки, на поверхні утворюється шар захисту. Він перешкоджає проникненню мікробів, вологи і грибків. Так само робить вогнетривке дію.

Другий спосіб використовується фахівцями. Великі спеціальні ванни наповнюються складами для деревини. По черзі нагріваються і охолоджуються. Дерево вимочується в них і просочується. Таке нанесення розчинів, дозволяє позбавити дерево від вологи, мікробів. Воно стає міцнішим і стійкіше, перед впливом природних факторів (вогонь, вода, вітер).

Для кожного сорту дерева, придатними будуть різні засоби. Є така деревина, яку потрібно менше піддавати тих чи інших препаратів. Наприклад: кедр, дуб, сосна і модрина - найстійкіші породи дерева. Їм не так страшна волога і грибкові хвороби, як іншим. Але при цьому, такі породи дерева, дуже важко просочити захисними речовинами. Так же хімічний склад деревини берези, ясена та ялиці, дуже щільний. Що створює труднощі при обробці цих порід захисними препаратами.

Головне - це знати, яку деревину ви будете використовувати. Від цього безпосередньо залежить метод і ступінь її обробки. А значить, термін експлуатації і якість сировини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!