» » » Скільки ієрогліфів в єгипетському листі?

Скільки ієрогліфів в єгипетському листі?

Скільки ієрогліфів в єгипетському листі?

Єгипетське ієрогліфічне письмо - це одна з трьох відомих сьогодні систем єгипетської писемності, яка застосовувалася на території стародавнього Єгипту протягом більш ніж трьох тисяч років. Вважається, сто єгипетська система писемності нараховує більше п`яти тисяч років. Вчені протягом тисяч років намагалися з`ясувати, скільки ієрогліфів в єгипетському листі було на певному етапі розвитку Єгипту.

Розвиток ієрогліфічного письма

Спочатку лист передбачало створення малюнків, які наочно демонстрували те, що хотів висловити автор. Поступово єгиптянами був здійснений перехід до змістового листа. Можливим стало створювати цілі речення. З`явилися ідеограми, які дозволяли висловлювати смислове навантаження для абстрактних понять. Наприклад, день позначав знак сонця. А зображення поряд гори означало, що сонце світить тільки вдень (до вечора сонце ховається за гору). Згодом створювалися символи, які могли нести фонетичну (звукову) навантаження.

Набір ієрогліфів формувався поступово і незначними темпами. Так, жерці за часів Стародавнього, Середнього і Нового (1500гг. До н.е.) царств мали в своєму розпорядженні 800 ієрогліфів в єгипетському листі. Їхня кількість досягла 6000 знаків тільки в греко-римський період (300 р. До н.е.). Це пояснюється обмеженою областю використання ієрогліфів.

Застосування і написання



Писали їх по горизонтальній лінії, в основному, зліва направо, хоча зустрічаються записи справа наліво. Зрозуміти, звідки розпочато лист допомагали ієрогліфи, що зображували людину або тварину, так як вони завжди були повернені обличчям до початку рядка. І вже дуже рідко для писемності використовувалися стовпці, які незмінно читалися зверху вниз. Один знак міг мати перевагу над іншим в разі, якщо він розташовувався зверху (тобто, його слід читати першим). А ось розділових знаків в єгипетському иероглифическом листі не було.

В основному, вони застосовувалися для створення священних текстів і монументальних написів. Для роботи з іншими документами або для листування використовувалося ієратичне лист. Воно було куди простіше, але не могло потіснити ієрогліфи в єгипетському листі. Відомо, що нею користувалися навіть на початку нашої ери, але людей, які б володіли цією складною системою знаків і могли б читати і писати на той час практично не залишилося.

класи



Ієрогліфи прийнято ділити на класи, але про завершення цього процесу сьогодні говорити ще не доводиться. Вперше склав каталоги по давньоєгипетських знакам листи на початку ХХ століття відомий єгиптолог англієць Уолліс Бад. Його співвітчизник і теж відомий єгиптолог Алан Гардінер зробив те ж саме, лише через кілька років. Класифікація проводилася виключно за зовнішніми ознаками. Згодом стали використовувати каталог гарніеріт, що свідчило про його популярності серед єгиптологів. У вісімдесятих роках ХХ століття був виданий каталог знаків епохи Птолемеїв в чотирьох томах, який створювався одночасно чотирма авторами. У нинішньому ж столітті була випущена граматика Д.Курта, який скорегував чотиритомник і роботу гарніеріт. Основною перевагою даного праці є новий поділ по групах. Наскільки воно відповідає запитам і чи зможе прижитися покаже час.

Згідно викладу Д. Курта (2008р.) 805 ієрогліфів в єгипетському листі розділене на 26 груп. Найчисельнішими серед них слід вважати:

  1. «Жінка і заняття» - 77 ієрогліфів, група «В»;
  2. «Частини тіла людини» - 63 ієрогліфа, група «D»;
  3. «Чоловік і його заняття» - 58 ієрогліфів, група «А»;
  4. «Птахи» - 54 ієрогліфа, група «G»;
  5. «Частини тіла ссавців» - 52 ієрогліфа, група «F».

Крім того, серед єгипетських символів виділяють дві основні групи ієрогліфів: звукові (фонограми) і смислові (ідеограми) знаки. Звукові знаки (фонограми) використовуються для позначення звуків і можуть бути трьох видів:

  • односогласние знаки;
  • двусогласние знаки;
  • трехсогласние знаки.

Ідеограми застосовуються для позначення цілого слова або поняття і діляться на два типи: логограми і детермінатіви. Логограми - це символи, на яких зображено саме те, що він позначає. А детермінатіви розташовуються в кінці речення і, як правило, не позначають ніяких слів або букв. Вони служили для визначення сенсу написаного. Складність розшифровки цих знаків полягала в тому, що вони могли мати не тільки конкретне, а й абстрактне, абстрактне поняття.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!