» » » Як будували піраміди?

Як будували піраміди?

Як будували піраміди?

Єгипетські піраміди - загадкові споруди, оповиті безліччю таємниць і загадок. Серед дослідників немає єдиної думки навіть з приводу віку пірамід. Вивчення методом радіовуглецевого розпаду показало, що їм близько 4,5 тисяч років. Статуя сфінкса, побудована аналогічним чином, має вік 8,5 тисячі років. Астрономи ж наполягають на думці про те, що піраміди в точності копіюють розташування зірок у сузір`ї Оріона 12,5 тисячі років тому. Чому могли будувати піраміди, орієнтуючись за зірками, теж залишається загадкою.

Масштаби усипальниць фараонів вражають. Наприклад, найбільша - піраміда Хеопса - в висоту досягає 147 м, а розмір її заснування - 230 м. Звичайно важко уявити, як єгиптяни, які не знали колеса, могли побудувати такі споруди без будь-якої серйозної технічної бази. Наука має на цей рахунок кілька теорій, жодна з яких до кінця не доведена. Давайте ж спробуємо розібратися, як будували піраміди Єгипту.

застосування пандуса

Згідно з однією з версій того, як будували піраміди, є застосування внутрішнього пандуса. Дослідники заявляють, що масштаби і складність у створенні такого пандуса порівнянні зі зведенням самої піраміди. Кам`яні блоки люди могли штовхати вгору по поверхні пандуса, який розташовувався в центрі піраміди у вигляді спіралі. Крім того, могла існувати система противаг, яка полегшувала таку транспортування.

Недоліки такої теорії - це складність переміщення блоків через безліч поворотів, неможливість використання мастила для ковзання, потреба в постійному освітленні при відсутності вікон і погану вентиляцію, серйозний ризик життя будівельників і, нарешті, той факт, що таким чином неможливо звести піраміду повністю. Тобто, не менше 10 останніх метрів потрібно було б будувати якимось іншим способом.

дерев`яні машини

До нас дійшов єдиний письмовий джерело про будівництво пірамід. Його автор - Геродот. Не знаючи мови єгиптян, він збирав відомості зі слів грецьких поселенців, які могли не мати точні відомості, тому цю інформацію не можна вважати абсолютно достовірною.



У роботі Геродота описані якісь "дерев`яні машини". Під час розкопок храму Цариці Хатшепсут італійський єгиптолог Освальдо Фалестіеді знайшов, на його думку, залишки такого пристрою. Більш того, досліднику вдалося привести його в робочий стан. Підйомний пристрій нагадує колиску. Воно здатне розгойдати всередині дерев`яного каркаса вантаж, закріплений мотузками, за допомогою клинів. Вчений вважає, що таким чином єгиптяни піднімали кам`яні блоки на велику висоту.

застосування води

Здається дивним не тільки те, як будували піраміди в Єгипті, піднімаючи багатотонні кам`яні блоки на велику висоту, а й те, як такі будматеріали транспортували до місця будівництва.

Існує думка, що величезні кам`яні брили пересували по піску, поливаючи його водою. зі статті Як могли побудувати піраміди, можна детальніше дізнатися про це і інших передбачуваних способах переміщення блоків. Зокрема, єгиптяни могли переміщати їх вплав, використовуючи спеціальні канали і дерев`яні плоти.



Швидше за все, вода служила при будівництві пірамід ще й засобом для вимірювання рівня.

давньоєгипетський бетон

Ще одна з версій техніки будівництва пірамід - застосування рідких розчинів. Суміш, подібна бетону, могла надходити на висоту в рідкому вигляді, а вже там її заливали в дерев`яні форми, надаючи форму прямокутних блоків.

Противники такої теорії стверджують, що особливості положення блоків повністю виключають застосування рідких розчинів. зі статті З чого зроблені піраміди можна дізнатися, з чого конкретно були побудовані піраміди.

альтернативні версії

Існує чимало ненаукових версій будівництва пірамід. Наприклад, є теорія про те, що єгиптяни могли співпрацювати з інопланетянами. Вважається, що інопланетяни могли зображуватися у вигляді богів, в натуральну величину.

Продовжуючи міркування про те, хто будував піраміди крім єгиптян, можна згадати і про можливість існування іншої, більш розвиненої цивілізації, яка могла звести піраміди, а потім безслідно зникнути. Можливо, головні убори єгипетських богів - не що інше, як перетворювачі сили думки в фізичну міць. Використовуючи телекінез, зберігачі таємних знань змушували важкі кам`яні блоки парити над землею.

Досить незвичайною є версія про те, що піраміди будувалися за допомогою звуку. Спеціальні установки у вигляді великих металевих пластин входили в резонанс під час дзвінких ударів об одну з них, змушуючи величезний камінь якимось дивом відірватися від землі і плисти за встановленим маршрутом.

Як би там не було, прекрасні і загадкові піраміди досі є об`єктом численних суперечок і протиріч. Схоже, вони назавжди збережуть свою таємницю.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!