Що дає школа?

Що дає школа?

Відомо, що школа дає людині базові знання, які в подальшому він повинен буде використовувати в житті. Більш того, школа виховує і вчить людину взаємодіяти з оточуючими. Розкриємо докладніше, що дає школа кожному учневі.

поняття школи

Таке поняття, як школа, виникло ще в стародавні часи. Причому для деяких цивілізацій школа була місцем, створеним виключно для дітей з багатих сімей, представників еліти. Такими були грецька та римська цивілізації. У Греції, наприклад, в школах навчалися в основному діти сенаторів. Такі школи називали гімназіями.

А ось в стародавньому Китаї були школи і для простих дітей. Однак навряд чи вчителя могли в них встигати вчити учнів писемності, якщо взагалі самі знали таку. Представників дворянства, зрозуміло, вчили і грамоті, і каліграфії, і філософії, географії. Дітей селян зазвичай вчили дисципліні, а також розповідали легенди про виникнення світу. З моменту заснування таких шкіл пройшло чимало часу, перш ніж писемність і інші заняття, які проводяться в сучасних школах, стали викладати дітям з простих сімей. На Русі школи теж були недоступними. Це була справжня привілей, і навіть під час становлення Імператорської Росії більшості селянських дітей не давали такої освіти, яке зараз може отримати кожен в школі.

Важливість навчання в школі

Багато хто задається питанням, що взагалі дала мені школа? І зараз таким питанням задаються все більше батьків, вибираючи між школою і домашнім навчанням. Розглянемо основні плюси і мінуси обох методів.

Навчання в школі дає:

  • знання;
  • Спілкування з однолітками;
  • Соціальна взаємодія;
  • Шкільний атестат.


Домашнє навчання дає:

  • Індивідуальний підхід до навчання;
  • Велику зосередженість на процесі навчання;
  • Можливість займатися вдома без потреби їхати в школу;
  • Виключається ймовірність халатності вчителів і конфліктів з іншими учнями.

Здавалося б, вдома вчитися набагато краще. Обирати предмети, які більше подобаються. Розвиватися в певному напрямку, як в школах з ухилом. Ніхто не буде заважати і можна не бояться запізнень, адже спізнюватися нікуди. Крім того, немає вчителів, які часто можуть судити суб`єктивно. А ось спілкування з однолітками, на жаль, виключається, адже дитина буде навчатися зовсім один. На жаль, згодом це може сильно позначитися на житті дитини.

Підготовка до життя

Можна наймати репетиторів, записати дитину в приватну школу, де він міг би займатися за індивідуальними програмами. Звичайно, таке навчання має свої переваги, але воно не дає дуже важливий життєвий досвід - вміння вирішувати конфлікти.



Практично в кожній школі діти конфліктують. Коли вони вчаться в початковій школі, то і конфлікти не надто серйозні, але в міру дорослішання вони змінюються. Погляд на світ, відносини один з одним - все стає складніше. Але справа в тому, що навряд чи життя людини може обійтися без конфліктів. Уникати їх весь час - це не вихід. Потрібно навчитися вирішувати конфлікти і запобігати їм.

Основи психології і взаємовідносин між людьми - ось що дає школа. Більш того, не дарма ті ж психологи відзначають, що діти, які займалися індивідуально і мало контактували з іншими дітьми, не можуть в майбутньому знайти спільну мову з людьми. Просто тому, що не здатні зрозуміти нікого, крім тих, з ким їм дозволяли спілкуватися. Звичайно, дитину можна захистити від "поганих" однолітків. Але він повинен розуміти, чому вони погані і погані чи насправді. Таким чином, школа вчить самостійно оцінювати себе та інших.

Кожному - за здібностями

У школах викладають безліч предметів. Така система називається загальноосвітньої. Здавалося б, вона може запитати дитини. Однак неспроста на навчання виділяється дуже великий цикл - цілих 10, а то і 11 класів. І якщо спочатку дитину вчать лише читати і писати, то в майбутньому він починає вивчати точні науки. Це можливість визначитися - чи варто розвиватися в такому напрямку або вибрати гуманітарну спеціальність. Піти вчитися на мовної факультет або ж віддати перевагу економічний, або ж інженерний.

Можливість заявити про себе

У школах часто проводяться різні олімпіади та спартакіади. Це величезна можливість для кожного учня заявити про себе. Завдяки їй можна досягти чималих перемог і навіть стати бажаним студентом для багатьох ВНЗ країни. За високі досягнення на олімпіадах багато ВНЗ готові прийняти учня в свої стіни безкоштовно або хоча б на пільгових умовах. Перш за все, це стосується ВНЗ, де вивчаються точні науки.

У той же час, якщо дитина воліє спорт, то школа дає йому можливість почати свою спортивну кар`єру. Ставши переможцем шкільної спартакіади, він може дійти до районних, а потім і міських змагань. І хто знає, можливо він стане відомий на всю країну.

Школа - це пам`ять

Нарешті, можна сказати, що школа дає пам`ять. Пам`ять про шкільні роки, які називають чудовими. Це світлий час, яке ніколи не повториться. Тому питаючи себе про те, що дала мені школа, кожна людина може сказати, що навчання дало щось світле. Багато хто згадує про школу, як про щось прекрасне. Адже з нею пов`язано дитинство і юність. Тому не варто нехтувати школою не тільки тому, що в ній можна отримати базові знання, розширити свій кругозір, але і тому, що саме в школі людина дорослішає. Зрештою, школа - це те місце, куди можна повернутися, вже в дорослому віці, щоб відвідати вчителів і згадати, як це було здорово - вчитися.

Якщо ви хочете дізнатися, для чого ще потрібна школа, які здібності вона може розкрити, то рекомендуємо прочитати статтю Навіщо потрібна школа.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!