» » » Яку школу вибрати?

Яку школу вибрати?

Яку школу вибрати?

Час так швидко змінюється - здавалося б, тільки вчора ви тримали свою крихітку на руках, проводили безсонні ночі біля дитячого ліжечка, коли у нього різалися зубки. А він постійно плакав і вередував. Потім милувались першому, сказаного їм слова, першого боязкому кроці, а сьогодні вашому малюкові вже виповнилося цілих шість років, значить, прийшла пора подумати про школу. І ви, як люблячий і турботливий батько, повинні заздалегідь вибрати найкращу школу для своєї дитини, а не відкладати таку важливу і відповідальну справу на останні серпневі дні.

Для того щоб перейнятися важливістю цього моменту, вам варто тільки задуматися про те, що в школі, яку ви виберете, ваша дитина буде вчитися одинадцять довгих років. За цей час школа стане для нього, по суті, другою домівкою, і який він буде цей другий будинок, залежить від вашого сьогоднішнього, не побоїмося цього слова, воістину доленосного рішення. Давайте разом докладніше поговоримо тому, на що вам слід звернути особливу увагу, коли ви будете вирішувати яку школу вибрати для своєї дитини.

Основні критерії вибору

Місце розташування школи



Дізнайтеся, які школи знаходяться у вашому районі, які з них найближче до вашого будинку, чи зручно дитині буде кожен день добиратися на навчання. Особливо це актуально, якщо ви не маєте вільний час і особистим транспортом, щоб щодня вранці відвозити свого першокласника до школи, а до вечора забирати його назад. Пройдіть самі по всьому маршрут майбутніх щоденних поїздок вашого малюка, переконайтеся, що дорога безпечна, на його шляху немає нерегульованих перехресть, вулиць з напруженим рухом транспорту та інших небезпек, які можуть підстерігати його в большом городе. Пам`ятайте, що при всіх інших рівних умовах, школа знаходиться ближче до дому, завжди краще, і тільки в тому випадку, якщо ви дійсно не можете підібрати підходящий вам варіант в своєму районі, варто продовжувати пошуки в інших кінцях міста.

репутація школи 

Це другий найважливіший критерій. Вирішуючи, яку школу вибрати, обов`язково постарайтеся поговорити з батьками, діти яких вже вчаться в школі, яку ви пригледіли для свого малюка. Особливо добре було б поговорити з батьками четвероклассников, адже саме їх педагоги навчатимуть першокласників в наступному році. Провівши подібне опитування, не полінуйтеся дізнатися про школу ще більше, поспілкувавшись на цю тему на форумах або в соціальних мережах. Перед тим, як вибрати школу, поцікавтеся її офіційними рейтингами, дізнайтеся кількість медалістів і відсоток випускників, які поступили до вищих навчальних закладів - це багато що скаже про якість освітнього процесу та рівні педагогічного складу школи. З`ясуйте, чи є в школі наукові та творчі гуртки, класи з поглибленим вивченням окремих предметів, чи ведуться факультативи, приймають учні школи участь у шкільних олімпіадах - все це дуже важливо, якщо ви хочете дати своїй дитині дійсно хорошу освіту.

умови навчання



Постарайтеся детально ознайомитися з внутрішніми приміщеннями школи. Якщо вхід в школу обмежений для сторонніх, що само по собі добре, так гарантує безпеку вашої дитини, попросіть влаштувати вам невелику оглядову екскурсію по будівлі в супроводі охоронця або чергового педагога. Чисті, теплі, світлі класи-просторі, красиво оформлені корідори- затишна їдальня, в якій організовано гаряче харчування - все це неодмінні атрибути хорошою сучасної школи. Вітається також наявність добре обладнаного комп`ютерного класу, лінгафонного кабінету, великого актового залу та спортзалу з хорошими теплими роздягальнями та душовими. Наявність власного плавального басейну завершує список того, що в ідеалі хотілося б бачити в кожній школі. До умов навчання, крім усього перерахованого вище, слід віднести і число учнів у класах. Як ви розумієте, чим менше учнів, тим більше уваги вчитель може приділити кожному з них. Важливо також і кількість навчальних змін і розклад занять - для малюка оптимальні уроки в ранкові години.

Гімназія або загальноосвітня школа

Найчастіше батьки вибирають школу з міркувань престижності, щоб потім можна було хвалитися цим перед знайомими і колегами по роботі, або ж за принципом: у мене було важке дитинство, зате своїй дитині я дам все тільки найкраще! Але такий підхід до вибору школи в принципі не вірний! Перед тим як вибрати школу, тверезо оцініть здібності своєї дитини, рівень його підготовки, посидючість і прагнення вчитися. Зрозумійте, що навчання в гімназії пов`язане з великими розумовими перевантаженнями, воно вимагає від дитини цілеспрямованості і зосередженості, тримає його в постійному нервовому напруженні через острах опинитися гірше за інших учнів і можливості зійти з дистанції, тим самим не виправдавши покладених на нього надій. А звідси вже недалеко до неврозів. Почуття постійної тривоги, розлади сну, дратівливість і плаксивість - такі можуть бути наслідки цієї постійної напруженої гонки за медалями та атестатами.

Навчання в загальноосвітній школі не такий напружений, що пов`язано з меншою кількістю предметів, що вивчаються і іншим рівнем складності навчального матеріалу. Менша завантаженість в школі і меншу кількість домашніх завдань залишають дитині значно більше часу для повноцінного відпочинку, прогулянок, занять спортом або художньою творчістю, що дозволяє його особистості розвиватися більш гармонійно. Нехай він не буде круглим відмінником, як маленький зубрила-гімназист, але може бути він зможе стати видатним спортсменом, співаком або танцюристом і ви зможете пишатися його успіхами не менш ніж батьки золотого медаліста. Пам`ятайте тільки одне, що від вашого нинішнього вибору багато в чому буде залежати подальша доля вашого малюка і постарайтеся, будь ласка, не помилитися!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!