» » » Як не потонути?

Як не потонути?

Як не потонути?

Сьогодні ми поговоримо про правила безпеки на воді. А поради досвідченого інструктора підкажуть, як не потонути. Розглянемо всі етапи підготовки для того, щоб ви могли абсолютно спокійно купатися в будь-якій водоймі, точніше кажучи - триматися на воді, адже ми будемо вчитися не плавати, а не тонути, що набагато важливіше. Ну а почнемо з психологічних моментів.

Як не потонути в воді

Психологічна підготовка - це найперше, що потрібно зайнятися безпосередньо перед зануренням у воду. Хороший інструктор обов`язково пояснить вам, що будь-який голий чоловік (зрозуміло, з урахуванням купальника) потонути не може в принципі. Людина легше води, особливо в момент вдиху, що логічно - адже за час вдиху в легені надходить повітря. Однак більшості в це досить складно повірити. І ось тут потрібно приступити безпосередньо до практики. Але в воду поки що рано. Для початку потрібно навчитися затримувати дихання приблизно на 30 секунд на глибокому вдиху - зрозуміло, на суші. Якщо складно, то на перших порах цілком достатньо і десятісекундной затримки дихання. Вийшло? Тепер приступаємо до вправи з промовистою назвою «поплавок» - воно стане нашим першим водяним «хрещенням».

Як не потонути - «поплавок»



Для того, щоб було не дуже страшно, робіть його там, де мілко, можна навіть в басейні, де глибина приблизно по пояс. Нам знадобиться також помічник. Тепер зробіть глибокий вдих і присядьте до упору, після чого обхопіть руками коліна, притиснувшись до них грудьми. Тепер помічник повинен, що називається, «звалити» вас в воду, де ви будете бовтатися, як поплавок, до тих пір поки вистачить дихання. Після виконання цієї вправи більшість людей дійсно починає вірити в те, що вони дійсно легше води. Правда, тут є один нюанс. Цей спосіб більше підходить дорослим, а з дитиною так поступати можна далеко не з кожним, особливо якщо він полохливий. В цьому випадку хлопчик чи дівчинка можуть серйозно злякатися, що істотно ускладнить процес адаптації на воді - в усякому разі, розтягне його в часі.

Як не потонути дитині



Для початку зазначимо, що дитину спочатку потрібно вчити саме тонути, щоб в подібній ситуації не злякався. Що тут мається на увазі? Справа в тому, що діти часто бояться опускати голову в воду, оскільки там погано видно. Тому купите дитині окуляри або маску, щоб він у воді не мружився. А потім в басейні, біля бортика, садите свого дрібного собі на загривок і пояснюєте, що зараз будете грати в утоплеників - лягати на дно, причому в буквальному сенсі. І страху дитини не буде ніякого: тому що завдяки масці або очками він буде все під водою бачити, та ще й батька за шию тримати при цьому. Ну а тепер на дно, причому, дитина на вдиху, а ви на видиху. Потім потрібно спливати, тримаючись за стінку. Ну а потім буде трохи складніше. Потрібно домогтися, щоб дитина сам спливав по стінці, коли повітря почне закінчуватися. А далі вже не він вас, а ви його будете тримати при зануренні. І найголовніше тут - це вчасно відпустити своє чадо. І останній етап - для закріплення: занурюватися, просто дивлячись один на одного. Ось тепер ваш малюк точно не потоне. Навчився пірнати - вважайте, поплив, адже він перестав боятися, коли немає під ногами дна, а це найголовніше.

наступні вправи

Часто початківці задають таке питання: дна під ногами немає, але під руками залишився бортик - як від нього «відв`язатися»? А дуже просто: на попередні вправи у вас пішло хвилин 15-20, а значить ви, швидше за все, втомилися - з незвички-то. Настав час відпочинку. Причому відпочивати потрібно прямо у воді. Лягаємо на глибині, де води буде вам по шию. Руки заведіть на потилицю і укладіть в замок, лікті витягніть паралельно плечам, а спину прогните назад. Тепер на повному вдиху лягаєте спиною на воду таким чином, щоб очі нічого не бачили, крім стелі басейну. Відчуття повинні бути такими, як ніби ви прилягли поспати на дивані. Тільки спину потрібно прогинати назад і весь час триматися на повному вдиху, тоді ваші легені не дадуть потонути голові. Здавалося б, що означає - на повному вдиху? Ну, секунд 30 протримаємося, а що далі? Насправді секрет простий: видих потрібно робити дуже швидко, а на вдиху затримуватися секунд на 10-15, щоб особливо не напружуватися. Тепер ви навіть знаєте, як не потонути в океані або в море. До речі, якщо в цей момент ви почнете ворушити ногами, то потихеньку попливете, що буде помітно по стелі. Тільки треба ворушити витягнутими ногами, причому, повільно і плавно.

Правила поведінки на воді

Перш за все зазначимо, що вода найбільше не любить суєти. Тонуть, як правило, тільки ті, хто починає здійснювати безладні рухи. Ще фахівці не радять вчитися плавати в ластах. Звичайно, плавати в них починаєш швидко - хвилини за 2-3, проте потім від них дуже складно відвикати. Ще з важливих моментів - триматися на воді і вчитися плавати найкраще починати в басейні, оскільки у природи досить багато, так би мовити, «обтяжуючих обставин»: то хвиля велика, то дно мулисте, то течія сильна. До того ж, немає бортиків, складно плавно зануритися і т.д., і т.п. Відповідний варіант тут: якесь тихе озеро з не холодною і прозорою водою, а також піщаним і пологим дном. Ну а далі наведу вам три правила, яких слід дотримуватися всім - навіть вміє плавати добре.

  • Ні в якому разі не стрибайте у воду в незнайомому місці, причому, не важливо, з берега ви хочете це зробити або з човна. Справа в тому, що, на відміну від басейну, в природних водоймах у воді можуть знаходитися різні перешкоди, а найголовніше - ви ж не знаєте, що там на дні, і яке одне. Мені доводилося бачити людей після отримання таких травм. Скажу вам - нічого хорошого. Тому пірнайте тільки в тих місцях, які добре знаєте, та й то з обережністю.
  • Забороняється пірнати в тих місцях, в яких можуть стояти мережі. Потрапите в мережу - НЕ виплутатися, повірте, а тому - не ризикуйте.
  • Ні в якому разі не купайтеся після прийому алкоголю - навіть якщо ви випили тільки банку пива. Деякі можуть заперечити: так я і з трьох п`янію. Можливо, ви й не п`яніє, але координація рухів так чи інакше буде порушена і, навряд чи хтось це заперечить, що випив людина не зможе так оцінити ситуацію, як це зробить тверезий. А тому - ніяких експериментів після алкоголю, і ніяких геройств, до слова, абсолютно непотрібних і безглуздих, так як цього все одно ніхто не оцінить, що б вам там не говорили. Для вашої ж безпеки. Зазначені правила універсальні і обов`язкові для будь-яких водойм.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!