» » » Коли з'явився комп'ютер?

Коли з'явився комп'ютер?

Коли з`явився комп`ютер?

Сьогодні комп`ютер став, мабуть, таким же звичним атрибутом нашого життя, як і стіл, на якому він стоїть. Коли ж з`явився перший комп`ютер?

Слово computer перекладається з англійської як "обчислювач". Будь-яке пристосування, що допомагає людині проводити обчислювальні операції, починаючи з рахунків і арифмометрів, може вважатися прообразом комп`ютера. Першими комп`ютерами в сучасному розумінні цього слова були, звичайно ж, обчислювальні машини на електронних компонентах.

Коли з`явився комп`ютер? Перший патент на винахід комп`ютера був виданий Джону мокли і Джону Преспер Еккерт за розробку машини ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer - електронний цифровий інтегратор і обчислювач). Однак в 1973 році цей патент був відкликаний судом і переданий Джону Атанасову за винахід комп`ютера ABC (Atanasoff-Berry Computer - комп`ютера Атанасова-Беррі).

АВС - комп`ютер Атанасова-Беррі

Свій комп`ютер фізик і математик Джон Атанасов задумав як автоматичну машину для автоматизації рішення систем алгебраїчних рівнянь. Ідея побудови такої машини прийшла йому в голову в 1937 році. Він вирішив зробити обчислювач на електриці і використовувати для його створення досягнення електроніки. В комп`ютер Атанасова були закладена ідея використання двійкового цифрового коду та логічних електронних схем. Втілити ідеї в технічне виконання йому допомагав Кліффорд Едвард Беррі. Робота над комп`ютером тривала до 1942 року, поки Атанасова не мобілізований в акустичну лабораторію.

У числі особливостей комп`ютера АВС можна виділити використання електронних ламп і оперативної пам`яті на конденсаторах для зберігання результатів проміжних обчислень. Недолік - відсутність програмування. Комп`ютер призначався тільки для операцій за рішенням систем рівнянь. Машина так і не була закінчена, за призначенням вона не використовувалася і популярності не отримала.



З розробкою Атанасова був знайомий Джон мокли, який нею сильно зацікавився.

Комп`ютер Марк-1

У 1943 році для проведення балістичних розрахунків Говардом Ейкен при фінансуванні фірмою IBM був створений комп`ютер Марк-1. Робоча основа комп`ютера - електро-механічні реле. Габарити -17 м. В довжину, 2,5 у висоту. За день машина робила стільки обчислень, скільки раніше вручну робили за півроку. Особливість обчислювача - можливість програмування. Комп`ютер вмів зчитувати інструкції, передані йому на перфорованій стрічці.

комп`ютер ENIAC

Уже згадуваний ENIAC створений мокли і Еккертом в 1943-46 роках. Комп`ютер працював на вакуумних лампах. Таких ламп в ньому було більше 17 000 штук. За розмірами ENIAC в 2 рази перевищував Марк-1, проте за продуктивністю перевищував його тисячократно (5 000 операцій додавання в секунду проти 3 у Марк-1). Апарат пропрацював з 1946 по 1955 роки. На ньому, зокрема, проводилося математичне моделювання вибуху термоядерної бомби. Недоліки комп`ютера: часте перегоряння ламп (машина виходила з ладу один раз в 20 годин), ручне програмування за допомогою установки 6 000 перемикачів в потрібне положення.

також читайте Що таке комп`ютер. Про те, як користуватися сучасними обчислювальними машинами, читайте в розділі Комп`ютери.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!