» » » Як видобувають сіль?

Як видобувають сіль?

Як видобувають сіль?

Багатьом харчових продуктів можна без зусиль знайти заміну. Навіть хліб можна замінити. Без солі обійтися неможливо. Вона є єдиним продуктом, який просто нічим замінити. Людина не може жити без солі. Результати багатьох досліджень показали, що без солі в організмі людини припиняється травлення і не відбувається обмін речовин. Будь-яка жива істота гине, якщо не отримує сіль в необхідних кількостях.

На щастя, наша природа має величезний запас повареної солі (галіт). Наприклад, країни колишнього Радянського Союзу включають в себе більше сотні родовищ, в яких є понад сто мільярдів тонн солі. А природні ресурси і того більше.

видобуток солі

Отже, давайте розберемося, як видобувають сіль і як відбувається цей процес. Видобуток солі завжди вважалася нелегкою працею. Ще на початку минулого століття це робилося вручну. Але в двадцяті роки лопати, тачки і кирки змінили врубові машини, соляні комбайни і екскаватори. На сьогоднішній день існує кілька способів видобутку солі:

  • басейнів (садочної)
  • в соляній шахті
  • вакуумний
  • шахтний


Басейним способом користуються і сьогодні, але зараз він механізований здебільшого. Восени на березі моря викопується порівняно невелика водойма, який через канаву заповнюють морською водою. Вода залишається в канаві до тих пір, поки не осядуть глина, камінчики і пісок. Після цього вона спускається в наступний басейн, а навесні - в ще один. Весь цей час відбувається випаровування води і концентрація солі збільшується з кожним днем. На кінець літа останній басейн має об`ємний шар солі, який потім виволікають (згрібають) за допомогою солезбирального комбайнів. Здобуту сіль укладають в спеціально призначені горби, висота яких досягає 10-15 метрів. Дощова вода промиває ці горби, виносячи все непотрібні хімсоедіненія.

Одним з місць, де добувають сіль в соляних шахтах, є озеро Баскунчак. У цьому випадку використовують солевидобувні комбайни. Протягом години такий комбайн може добувати, а також вантажити в вагони приблизно триста тонн солі. Своєю зовнішністю комбайн нагадує двоповерховий вагон. Він пересувається по рейках, які покладені прямо на соляної шар. Нагорі є пульт управління, а внизу розташована потужна фреза (розпушувач щільною солі). Потім сіль змішується з водою і отриману суміш відправляють у спеціальні камери. У них від води відокремлюють кристали солі, а потім промивають і занурюють в залізничні вагони, що під`їжджають до комбайна за встановленими рейках. І вже звідси сіль спрямовується на млин.



Шахтним способом видобувають сіль, що знаходиться в надрах нашої Землі. Вона з`явилася там дуже давно і з часом стала твердою (кам`яної) і монолітною. Але в результаті високих температур і тиску, сіль стає пластичним, податливим матеріалом. Під час нагрівання вона розширюється на порядок сильніше інших навколишніх порід і в підсумку піднімається нагору. У процесі «спливання» до поверхні землі, ці величезні соляні масиви згинають і розсовують пласти, які зустрічаються на їх шляху. Таким чином, під землею утворюється велика гора солі. Таку гору називають соляним куполом. Їх можна знайти в Північно-Німецької і Дніпро-Донецької западинах, в Прикаспії і т.д. На багатьох соляних шахтах використовуються потужні електричні екскаватори, врубові машини, самохідні бурові установки, гірничопрохідницькі комбайни (найнадійніша гірнича техніка) і електровози.

Наша найкраща харчова сіль «Екстра» видобувається на солеварочних заводах, використовуючи вакуумний спосіб. В товщу нашої солі, яка залягає під землею, нагнітають прісну воду за допомогою свердловин. В результаті цього сіль розчиняється, і наверх надходить уже соляної розсіл. Спочатку його очищають, а потім розсіл відправляється в камери, в яких і створюється вакуум (знижений тиск). Якщо тиск значно нижче, ніж атмосферний, то розсіл починає закипати і при низькій температурі. Потім він випаровується, а кристали солі починають випадати в осад. Потім їх, за допомогою центрифуги, відокремлюють від води. І таким чином, добувають кухонну сіль, яка має тонкий помел, відома нам як «Екстра».

Понад 25 мільйонів років тому, з`явилися найвідоміші і великі родовища солі. Ці зони розташовані в Прикаспійської низовини, на Уралі і в районі Донбасу. Наприклад, пласти солі, потужність яких дорівнює 50 метрам, можна зустріти на Артемівському родовищі (Донбас). Саме в цій зоні соляна вироблення є однією з найбільших в усьому світі. А після виїмки нашої солі, під землею починають утворюватися високі і просторі печери, які дуже нагадують казкові кришталеві зали.

Видобуток солі в Росії, і не тільки в ній, є ємним і копіткою процесом. Від кількості і якості видобуваємо солі, залежить життя всіх живих організмів на Землі. А тому потрібно цінувати цей продукт і ставитися до нього досить дбайливо.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!