Як їсти без солі?

Як їсти без солі?

Багато з нас настільки звикли до солі, що важко уявляють собі їжу без неї. А ось чи можна від солі відвикнути? Вчені і дієтологи кажуть, що можна. Основна їх рекомендація полягає в тому, що потрібно просто є ті продукти, які не потрібно підсолювати.

Щоб з`ясувати які саме це продукти, потрібно згадати, що є сіллю. З курсу шкільної хімії згадайте, що кам`яна сіль - це з`єднання кислоти і луги, яке має специфічний смак. Варто знайти ті продукти, в яких приблизно ті ж хімічні елементи, що і в солі. Лікарі-дієтологи призводять досить чіткі рекомендації про те, чим замінити сіль, що можна і потрібно вживати в їжу замість неї.

Як їсти без солі: продукти, які замінять смак солі

  1. В першу чергу, включіть в свій раціон часник. Щоб його запах не так відчувався, просушіть його, дрібно поріжте або подрібніть до стану порошку. Якщо запах часнику все-таки створює для вас дискомфорт, випийте склянку молока або пожуйте кілька листя петрушки.
  2. Морська сіль. Нехай слово «сіль» вас не лякає, оскільки вона набагато корисніше, ніж кухонна. У своєму складі морська сіль має йод, який корисний для організму людини, але шкідливий для тих, хто страждає захворюваннями щитовидної залози. Так що морську сіль потрібно вживати в їжу дуже акуратно.
  3. Прянощі або пряні трави. Суміш сушених трав є оптимальним варіантом для заміни солі. Перед сіллю у трав багато переваг: смак їжі розкривається повніше, а загальний стан організму (шкіра, колір обличчя, стан волосся) поліпшується. Кулінари призводять список найпопулярніших і корисних трав:
  4. кінза;
  5. базилік;
  6. чебрець;
  7. лавровий лист;
  8. кріп;
  9. петрушка;
  10. всі види перців;
  11. Зелена цибуля;
  12. шавлія.

Ці трави містять всі необхідні для людини вітаміни і хороші як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Дієтологи помічають, що сушені прянощі найбільш схожі за смаковими якостями на сіль.



Все більш популярною стає сіль, приготована з селери. Її можна купити в аптеці або супермаркеті, а можна зробити самостійно, подрібнивши сушені корені і листя цієї рослини.

Сік, вичавлений з лимона добре замінює сіль в овочевих салатах. Зазвичай лимонний сік рекомендують використовувати в поєднанні з рослинним і оливковою олією. Такі компоненти не тільки виводять з організму всі непотрібні шлаки, а й значно покращують смак їжі.



Отже, тепер ми з`ясували, як є без солі, якими продуктами можна її замінити в нашому раціоні. Але чому ж сіль шкідлива, на що впливає її надмірне вживання?

Чому сіль шкідлива?

Пам`ятайте, що потрібно обмежувати себе в її вживанні, оскільки надлишок солі в організмі людини може призвести до наступними порушеннями:

  • Чим більше солі ви вживаєте, тим більше збільшується спрага.
  • Солона їжа погіршує функціонування нирок, серця і кровоносних судин.
  • Порушується обмін речовин, в результаті чого слабшає імунітет.
  • Любителі солоної їжі більше схильні до гіпертонії.

Намагайтеся їсти менше хліба, картоплі і молока, оскільки в них міститься велика кількість хлориду натрію. Добова норма солі для дорослої людини складає 2 грами, якщо з`їсти в 100 разів більше, то цілком імовірний летальний результат.

Так що дбайте про правильне харчування, намагайтеся їсти менше солоного, і вже через 14 днів ви зможете нормально відчувати смак їжі, оскільки зникне необхідність в солі. Однак не забувайте, що організм людини до цієї приправі звик, вона входить до складу деяких кісткових тканин, тому слід знайти те, що може замінити сіль. Що це може бути, ми вже розглянули вище.

Без солі дієта корисна, в першу чергу, для тих, у кого гіпертонія або серцева недостатність, оскільки вона значно покращує самопочуття. Багато фахівців говорять, що без солі дієту застосовувати можна, але обережно. Частинки хлористого натрію необхідні для метаболізму і нормального функціонування клітин. Вони радять додавати трохи солі в м`ясні і рибні бульйони, але за 20 хвилин до готовності, а овочі солити за 5 хвилин. Солі при цьому потрібно всього кілька крупинок.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!