» » » Чим корисна сіль?

Чим корисна сіль?

Чим корисна сіль?

Людство використовує сіль з незапам`ятних часів, але спосіб її виробництва мало змінився. Сіль - речовина природного походження - проводиться виправними морської води або видобувається в шахтах і кар`єрах з покладів кам`яної солі (Галіт). Галіт утворився багато тисячоліть тому на місці висохлих морів. З нього шляхом очищення виготовляють кухонну сіль.

Значення солі для організму людини

Суперечки про те, шкідлива або корисна сіль ведуться давно. Щоб зрозуміти, чим корисна сіль, варто згадати, що кухонна сіль - це хлорид натрію. Без натрію була б неможлива передача нервових імпульсів і скорочення м`язів. Коли в організмі спостерігається брак цього мікроелемента, людина може відчувати сонливість і м`язову слабкість, а в більш важких випадках - порушення координації рухів. Хлор необхідний для вироблення шлункового соку, оскільки соляна кислота утворюється за допомогою іонів хлору. Причому сіль - практично єдине джерело хлору для людини.

Недолік солі організм починає заповнювати із запасів, що знаходяться в м`язовій і кістковій тканинах, що може привести до їх руйнування (остеопорозу). Брак солі призводить до нервових розладів, порушень травлення, проблем з серцево-судинною системою. Вважається, що абсолютно без солі організм людини може протриматися не більше 10 днів.

Скільки потрібно солі

Яке ж кількість солі потрібно для нормальної життєдіяльності? В середньому це 4-6 грамів на добу. Однак сіль ми отримуємо і з овочами, різними продуктами (хліб, сир та ін.). Особливо багато солі міститься в фаст-фуді. Тому часто її споживання набагато більше добової норми, що далеко не нешкідливо. Сіль, що надходить в організм у великій кількості, призводить до затримки рідини. Від цього страждають нирки і серцево-судинна система, підвищується артеріальний тиск. Найменш корисна сіль типу «Екстра», в якій практично немає корисних речовин.

Морська сіль



Останнім часом все частіше використовують при приготуванні їжі морську сіль. Але чи виправдано її застосування, ніж корисна морська сіль? На відміну від очищеної солі, в морській (втім, як і в кам`яній неочищеної) міститься понад 80 корисних мікроелементів. Тому в тих країнах, де використовується випарена з морської води сіль (Японія, Іспанія та ін.), Набагато менше серцево-судинних захворювань, розладів нервової системи. А ось зміст йоду в морській солі, незважаючи на поширену думку, не надто високо. Тому при необхідності варто користуватися йодованою сіллю. До речі, таку сіль, як і морську, не можна піддавати тепловій обробці, інакше вони втратять свої корисні властивості.

Сіль в побуті

Сіль використовують не тільки в їжу. При нежиті лікарі радять промивати носоглотку сольовим розчином (0,5 ч. Л. На 1 ст. Води). При ударах і укусах комах прикладають уксусно-сольові компреси. При кашлі прогрівають грудну клітку розігрітій сіллю.

Сіль - ще і косметичний засіб. Для зміцнення нігтів рекомендується робити соляні ванночки. А суміш меду і солі - прекрасний скраб для тіла, що володіє і тонізуючими властивостями.

Тепер ви знаєте, чим корисна сіль, і як правильно її вживати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!