» » » Що таке анкер?

Що таке анкер?

Що таке анкер?

Слово анкер прийшло в нашу мову з німецької мови. Anker по-німецьки означає "якір". Однак до судноплавства цей предмет має мало відношення. Так що ж таке анкер?

значення слова

  1. Анкером прийнято називати кріпильний болт, який має шестигранну голівку. При укрученні головки на іншому кінці болта розкриваються і розширюються лопаті, при цьому він дійсно стає схожим на якір. Лопаті ці призначені для особливо міцного кріплення важких конструкцій. Болт підходить для всіх видів стін, в тому числі і для цегляної і бетонної. На таких болтах не страшно кріпити дороге обладнання або цілі будівельні конструкції.
  2. Також анкером називають одну з деталей годинникового механізму, що забезпечує годинах рівномірний хід.
  3. До того ж, термін вживається не тільки в прямому значенні, але і в переносному. Наприклад, анкерної зв`язком називають дуже міцний зв`язок. А анкерної плитою - якесь проміжне міцне з`єднання.
  4. Анкером в старовину називали і міру обсягу рідин. В середньому вона варіювала від 30 до 37 літрів.

Види кріпильних анкерів

Анкер може бути декількох видів в залежності від призначення, а саме:

  • фундаментний болт - для кріплення елементів фундаменту будівлі;
  • анкерний болт - для матеріалів, що не порожнистих всередині, наприклад, бетонна стіна;
  • болт Моллі - для тонких видів матеріалів, які містять порожнечі з внутрішньої сторони і не є самі по собі міцними. Наприклад, гіпсокартон;
  • легкий дюбель - призначений для кріплення матеріалів, що сприяють ізоляції;
  • анкер на клейовий основі - для більшої міцності, зменшують ковзання болта усередині матеріалів.


Як ми вже говорили вище, анкер використовується для будівельних конструкцій різного типу. Наприклад, з його допомогою можна закріпити матеріали, що зменшують тепловтрати будинку. Як це зробити, ви можете дізнатися з нашої статті Як утеплити будинок зовні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!