» » » Що таке b2b і b2c?

Що таке b2b і b2c?

Що таке b2b і b2c?

Поняття b2b і b2c були введені в Європі і США маркетологами ще в середині минулого століття. В нашу країну з-за залізної завіси вони потрапили в кінці 90-х років минулого століття, але до цих пір про них знають тільки у вузьких колах в провінції і в трохи більш широких в столиці. Але, смію запевнити, що всі, хто займається продажами, повинні знати, що таке b2b, а також що вдає із себе b2c.

Отже, b2b - це вид продажів, які спрямовані на представників бізнесу, тобто продається і купується те, що використовується в роботі різних фірм. Наприклад, фірма, що продає канцтовари тільки іншим фірмам при укладенні контракту (договору на поставку). Така фірма не буде відкривати магазин, знімати для нього приміщення, купувати прилавки, наймати продавців. Вона просто наймає менеджерів з продажу та випускає красиві каталоги. Менеджери крокують по місту, шукають клієнтів, дзвонять в різні фірми, розсилають електронні пропозиції. Можна з упевненістю сказати, що фірма займається продажами b2b.



Початківцям підприємцям дуже корисно знати, що таке b2b продажу. Вони забезпечать більш легкий старт, тому що можна економити на офісі і продавців. Крім того, можна в «вигадуванні» свого бізнесу застосувати креативну ідею. Деякі фірми працюють не на продажу іншим фірмам будь-яких товарів, а на пошуку одних фірм як клієнтів іншим фірмам. Наприклад, створюється журнал, де бізнесмени розповідають про себе і про свій бізнес, про товар, послуги. Фірма-видавець розносить весь тираж такого видання, де іноді до 200-300 сторінок (а на кожній - по одній фірмі) іншим фірмам надається можливість розповісти про себе абсолютно безкоштовно. В результаті ті фірми, які отримали чудо-каталог, можуть шукати партнерів для співпраці в цьому виданні. Всім корисно, а видавцеві ще й вигідно!

Що таке B2С продажу? Ето схема продажів, при якій фірма співпрацює безпосередньо із споживачами товару, виключаючи будь-яких було посередників. Як правило, це інтернет-магазини, які займаються роздрібною торгівлею. Звичайно, маркетологам таких компаній треба знати, що таке b2b і b2c, бо схеми часто трансформуються одна в іншу або спокійно використовуються фірмою обидві паралельно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!