» » » Що таке епітет?

Що таке епітет?

Що таке епітет?

Поняття "епітет" походить від грецького "epitheton", що в перекладі означає "доданий або прикладена". Відштовхнувшись від грецького, спробуємо дати визначення того, що таке епітет в російській мові. Епітет - це мовний засіб, визначення явища або предмета (ось вам і додаток, додаток - до предмета чи явища), але визначення не просте, а художнє, "додається до назви предмета для більшої образності."

Відповідаючи на питання про те, що таке епітет, можна ще додати, що епітети, які використовуються, як правило, в художніх творах, допомагають, з одного боку, краще уявити явища або предмети, з іншого - передають настрій автора, його ставлення до зображуваного, з третього - дозволяють барвисто зобразити предмети або явища, описувані літератором, підкреслюють їх неповторні ознаки. Завдяки епітету ми бачимо, відчуваємо, чуємо предмет, відчуваємо світовідчуття автора.

Характеризуючи епітет як визначення, ми при цьому додаємо, що визначення це не логічне, а образне. Наприклад, "блакитні небеса" - це образ. Епітет описує не тільки колір неба, він передає настрій. Блакитні небеса - це і світло, і радість, і краса. Це не блакитне плаття, яке одягнула Даша або Катя, і не блакитні очі злочинця з поліцейської зведення. В епітет "блакитні", що додається до іменника "небеса", є і розмах, і простір, і відчуття польоту.

Що таке епітети? приклади

За прикладами епітетів насамперед слід звернутися, мабуть, до народної поезії, де, власне, і зародилися колись епітети, іменовані нині постійними: добрий молодець, красна дівиця, біла лебідь, синє море.

З розвитком поезії, треба сказати, епітети теж розвивалися, стаючи все більш красивими, вишуканими, витонченими, незвичайними. Епітети стали вживатися і в прямому, і в переносному сенсі. Розглянемо для прикладу початкові рядки з так званої кавказької повісті "Фатіма" осетинського поета Коста Хетагурова:



Прокинувся царствений Казбек,

Схід вітаючи рум`яний ...

Епітет "царський", скоріше, підходить як визначення до людини, ніж до гори. У наявності явний переносне значення. Епітет "царський" використаний невипадково, він підкреслює велич могутньої кавказької вершини. Не випадково використаний і інший епітет - рум`яний. Рум`яним, здавалося б, властиво бути людині, а не світанку. Але завдяки до місця употребленному епітету ми і зримо уявляємо цей рум`яний світанок, і відчуваємо захоплене ставлення автора до величної кавказької природі.

У поетів, що не кажи, свій, неповторний світ. У них і вітрило може бути бунтівним і самотнім, як людина, кінь - рожевим, Кавказ - сивим. А все це разом - епітети.

Спробуємо ще раз відповісти на питання про те, що таке епітет? Епітет - це образне прикметник, за допомогою якого в художньому творі створюється картина життя.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!