» » » Що таке дивіденд?

Що таке дивіденд?

Що таке дивіденд?

З поняттям "дивіденд" ми зустрічаємося в повсякденному житті нерідко. Воно знайоме нам як в зв`язку з різними фінансовими операціями, так і з області економіки. Однак далеко не всі знають, що таке дивіденд і яке справжнє значення даного поняття. Тому в даній статті ми розповімо, що являє собою цей термін.

Дивіденд: основне визначення

Поняття "дивіденд" перекочувало в нашу мову з латині і в буквальному перекладі означає "підлягає поділу". Термін характеризує частину від прибутку акціонерного товариства або іншого суб`єкта, яка поділяється між акціонерами або учасниками. Відповідно, її розмір прямо залежить від кількості акцій, а також часткою, що знаходяться у володінні.

Дивідендом прийнято називати будь-який дохід, який виходить з боку організації учасником або акціонером в процесі розподілу спільної прибутку. Важливо відзначити, що тут мається на увазі прибуток, яка залишилася після оподаткування. Порядок і розмір дивідендів зазвичай встановлюються зборами акціонерів, згідно із статутом акціонерного або іншого суспільства.

Основним видом дивідендів вважаються грошові дивіденди, які виплачуються у вигляді грошей. Однак слід знати, що можлива виплата акціями або яким-небудь іншим майном товариства. Якщо дивіденди виплачуються до кінця фінансового року, то їх називають попередніми, якщо ж після його завершення - фінальними.

Більш детально по темі читайте наші статті:

  • Як отримувати дивіденди
  • Як розрахувати дивіденди
  • Як виплатити дивіденди


Увага, тільки СЬОГОДНІ!