» » » Що таке евакуація?

Що таке евакуація?

Що таке евакуація?

Загальний сенс слова «евакуація» напевно зрозумілий практично всім. Але якщо ви хотіли дізнатися якомога точніші визначення й зрозуміти, звідки взявся цей термін, читайте нашу статтю.

Ми розповімо, що таке евакуація, трохи докладніше.

Евакуація: визначення

Слово «евакуація», як і багато інших, прийшло в російську мову з латинського. Воно засноване на слові «evacuatio», а то, в свою чергу, походить від дієслова «evacuare», що означає буквально «спорожняти, видаляти».

Евакуація дійсно пов`язана з «випорожненням»: найпоширеніше значення цього терміна - організоване виведення людей з небезпечного місця. Наприклад, в школі, магазині, на заводі і в будь-якому іншому закладі починається евакуація, коли спалахує пожежа або виникає інша серйозна загроза. Всіх виводять на вулицю подалі від небезпеки. У кожному будинку неодмінно повинен бути план евакуації, на якому позначені всі виходи і шляхи руху до них. Про те, як намалювати цей та інші плани, ви можете дізнатися в нашій статті Як намалювати план.

Також під евакуацією може матися на увазі вивезення людей і виробництв із зони надзвичайної ситуації (припустимо, при радіаційне зараження місцевості) або з міст, охоплених війною. Іноді в розмовній мові евакуацією також можуть назвати місце, в яке людей вивезли, або період часу, протягом якого вони змушені були перебувати далеко від свого постійного місця проживання. Наприклад: «Під час війни наша сім`я три роки прожила в евакуації». Або: «Ми з майбутнім чоловіком познайомилися в евакуації».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!