» » » Що таке гран?

Що таке гран?

Що таке гран?

Після введення в Росії метричної мірної системи з`явилося поняття "гран". Цю одиницю виміру використовували в аптеках та інших установах (наприклад, лабораторіях) До 1927 р

Що таке гран в нюрнберзької системі заходів

До введення метричної системи заходів в побуті була так звана нюрнберзька система, основною її одиницею був аптекарський фунт. Ця одиниця, відповідно, дорівнювала 7000 гранов. Якщо порівнювати нюрнберзьку і метричну системи, то 1 грам відповідає 15,43 гранам. Іноді це вимір використовують в ювелірній справі, при цьому 1 гран відповідає чверті карата (50 мг).

Застосування терміну «гран»

У сучасному світі гран використовують в окремих областях в таких країнах, як Великобританія, Австралія, США. Найчастіше цим заходом обчислюють вага порохових зарядів боєприпасів, куль. Так, найчастіше в гранах виражається вага куль (округляється до цілих значень), наприклад 54, 147, 220 і т. Д. Крім того, цей захід застосовують в цих країнах, вказуючи дозування того чи іншого лікарського речовини.

У ювелірній справі в гранах вимірюється вага перлів. Один гран дорівнює 0,05 грама.

Слово «гран» може використовуватися в пропозиціях в прямому сенсі, наприклад: «Вага ячмінного зерна становить 2 грана», а також в переносному: «В його словах не було ні грана правди».

Якщо ви хочете дізнатися значення інших рідко використовуваних понять, тоді вам необхідно зазирнути в наш розділ визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!