» » » Що таке гра?

Що таке гра?

Що таке гра?

Всі ми граємо в ігри, незалежно від віку. У дітей гра явна, у дорослих - тонша і завуальована, вчені досліджують саме поняття «гри», при цьому теж граючи. Але що таке гра, звідки походить це поняття і які значення вона має в даний момент?

походження

Слово «гра» з`являється з найдавніших часів. Римляни пов`язували гру з радістю і веселощами, стародавні євреї - з жартом і сміхом. Тільки стародавні греки називали грою поведінку дітей, і дослівно слово «гра» перекладається як «віддаватися ребячество».

сучасне значення

На даний момент у слова «гра» існують такі значення:

  • Загальне значення - процес взаємодії дітей з іграшками.
  • Загальна переносне значення - нещирість людини, навмисні дії, спрямовані на обман.
  • Спорт - певний вид спорту (футбол, баскетбол, шахи і т.д.)
  • Музика - процес гри на якомусь музичному інструменті.
  • Театр - природність зображуваного актором образу. Хороша гра - коли акторові віриш беззастережно, погана гра - коли відчувається фальш і ненатуральність.
  • Комп`ютерна гра - комп`ютерна програма розважального характеру.
  • Настільна гра - набір певних предметів і правил поводження з ними, що має якусь мету і спрямований на розвагу.
  • Гра слів - словесний каламбур, коли завдяки багатозначності слів у фрази з`являється подвійне, а то й потрійне значення.

Інтерес з боку науки

Про те, що таке гра з наукової точки зору, почали замислюватися в середині XIX століття. Першим розробляти теорію соціальної гри начал Д. Колонца, але основоположником прийнято вважати К. Гросса. Суть теорії полягала в тому, що в дитинстві ми пізнаємо весь спектр соціальних ролей саме через гру: дочки-матері, ігри з ляльками, ігри в войнушки - все це відображення дорослих ролей, які ми будемо потім вибирати і виконувати все своє життя.



Подібне ми можемо побачити і в світі тварин: дитинчата будь-якого звіра в дитинстві грають між собою, тренуючи навички полювання, вистежування і соціальної взаємодії.

Особливо слід відзначити теорію Ж. Піаже, який став родоначальником сучасної пізнавальної гри, або пізнання через гру. Цей учений вважав, що гра - це природний вид діяльності дитини, який виникає в міру його розвитку спонтанно, природним чином і чим старше стає дитина, тим ближче до об`єктивної «дорослої» реальності стають його гри.

Використання гри в повсякденному житті

Завдяки цьому сучасні педагоги і психологи наполягають на тому, що найбільш продуктивний спосіб пізнання і засвоєння будь-якої інформації - це гра. Починаючи з дитячого садка, дітям подають інформацію в ігровій формі. Таким чином, викликається найактивніший інтерес до діяльності, а потрібні знання є ніби побічним ефектом.

Але даний спосіб також корисний і для дорослих людей. Психологічні тренінги та майстер-класи теж побудовані на принципі ігрового взаємодії, що дозволяє дорослій людині розкріпачитися, стати вільніше, позбутися комплексів, яких в дитинстві немає ні у кого.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!