» » » Що таке колона?

Що таке колона?

Що таке колона?

Якщо ви не знаєте, що таке колона, прогуляйтеся по вашому місту і зверніть увагу на архітектуру старовинних будівель. Напевно, на багатьох з них ви побачите суворі витягнуті "стовпи", що підтримують будь-яку частину будівлі або просто прикрашають його, - це і є колони. Однак слово може мати й інші значення. Розглянемо більш докладно, що означає поняття "колона".

Значення слова колона

Слово "колона" має латинське походження, в буквальному перекладі "colonna" - "підпора". Як вже було сказано, означає цей термін архітектурна споруда, яка служить опорою фронтонів або інших частин будівель. Може застосовуватися як в композиції фасадів, так і внутрішнього простору. Зазвичай колона стоїть на базі і увінчується капітеллю. Зробити колону для прикраси інтер`єру в класичному стилі можна самостійно. Про це вам розповість стаття Як зробити колону.

Крім того, колона - це ще і окремий "стовп", який споруджується як пам`ятник, присвячений якій-небудь події. Наприклад, всім відома Олександрівська колона на Двірцевій площі в Санкт-Петербурзі, зведена в пам`ять про перемогу Олександра I над Наполеоном, або Ростральні колони, що вихваляють велич російського морського флоту.

Також колоною називають побудову військових рядів один за іншим: "Назустріч ранку бреде лише одна колона по двоє, всього лише одна коротенька колона. Тридцять дві людини" (Е. М. Ремарк. "На Західному фронті без змін").

В даний час колоною можна назвати і будь-яку групу об`єктів, що рухаються один за одним (наприклад, автоколона), або навіть ряд предметів, складених стовпчиками.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!