» » » Що таке компас?

Що таке компас?

Що таке компас?

Чи не всі прекрасно знають і уявляють, як виглядає компас. Однак напевно не всі розуміють принцип його дії. Тому в даній статті ми розглянемо, що таке компас і які види компасів зараз використовуються.

Компас - це прилад для допомоги орієнтування на місцевості, який вказує сторони світу за допомогою стрілки, що працює під впливом магнітного, електромагнітного поля або гіроскопа.

Перший компас був винайдений в Китаї і представляв собою невелику плитку, на якій розташовувалася стрілка, за формою нагадує ложку. Цей компас був зроблений з магнітного залізняку і використовувався для ворожіння. Морський компас, який став прототипом компаса сухопутного, з`явився приблизно в тринадцятому столітті нашої ери в Європі.

види компасів



Існує три основних види компаса, а саме магнітний компас, електромагнітний і гірокомпас.

  • В основі принципу дії магнітного компаса лежить взаємодія поля постійних магнітів пристрою і горизонтальної складової магнітного поля нашої планети. У магнітному компасі стрілка постійно залишається паралельної напрямку ліній магнітного поля і завжди спрямована на північ.
  • В електромагнітному компас використовуються електрогенератор, в якому магнітне поле планети виконує роль статора. Ротором є кілька рамок з обмотками.
  • Що ж стосується гірокомпас, то в основі його дії лежить використання гіроскопа. Зараз гірокомпаси використовуються повсюдно в системах навігації морських суден, в літаках, а також авіалайнерах.

Якщо ви хочете докладніше дізнатися про те, як використовувати компас, ми рекомендуємо прочитати статтю Як користуватися компасом. А якщо ви хочете дізнатися, як самостійно спорудити компас, прочитайте статтю Як зробити компас.

Крім того, Компасом називається програма тривимірного моделювання. Інформацію про цю програму і її установці ви можете отримати тут: Як встановити Компас.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!