» » » Що таке вибух?

Що таке вибух?

Що таке вибух?

Напевно багатьом знайомі такі словосполучення як «вибух сміху», «вибух емоцій», «вибух оплесків», «демографічний вибух». І, звичайно ж, дане слово міцно асоціюється з військовими діями і з терористичними актами (вибух бомби, вибух міни, вибуховий пристрій). Вибухи можуть відбуватися і в мирних умовах, наприклад, в хімічній лабораторії: вибух реактівов- і навіть на домашній кухні іноді вибухають переварені яйця, в каструлі з якими википіла вода. Так що таке вибух? Чому допустимо настільки широке вживання цього слова в різних поєднаннях? Давайте спробуємо розібратися.

Згідно з тлумачним словником вибух - це дуже швидке, практично миттєве руйнування чого-небудь. Як правило, це явище супроводжується вивільненням великої кількості енергії і утворенням нагрітих газів. В основі вибуху як фізико-хімічного явища лежить процес розширення газів або парів (ядерна або хімічна реакція), що руйнують інші об`єкти. Такі вибухи поділяються на:

  • хімічні,
  • вибухи під тиском,
  • ядерні,
  • вулканічні,
  • гравітаційні.

Вибухом також називають тріск і гуркіт, які супроводжують дане явище.



У переносному значенні слово «вибух» вживається при позначенні раптового і галасливого прояви чого-небудь. У цьому випадку якраз і можна говорити про вибух сміху, вибуху оплесків. Вибухом називають також бурхливий прояв почуттів: вибух обурення, наприклад.

Якщо мова йде про демографічний вибух, то це якраз той випадок, коли дане слово використовується для позначення швидкого і стрибкоподібного переходу від старої якості до нової. Демографічний вибух - це різке підвищення народжуваності і збільшення чисельності населення.

Як бачите, вибухи можуть бути цілком мирним явищем. І навіть вибухові пристрої не завжди призначені для руйнування. Це, наприклад, петарди, хлопавки, бомбочки для ванни. До речі, про те, як самостійно змайструвати таку бомбочку, ви можете прочитати в статті Як зробити бомбочку в домашніх умовах.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!