» » » Що таке зіра?

Що таке зіра?

Що таке зіра?

Будь-яка людина, хоч раз в житті готував або вживала плов, стикався з пряністю, званої «зіра». Розглянемо докладніше, що таке зіра і для чого вона використовується.

користь

Зовні насіння кмину і кумина (ще одна назва цієї спеції) дуже схожі, через що їх дуже часто плутають. Поширена зіра практично у всіх східних країнах-саме там і вживається в кулінарії часто і всюди. Народна медицина цих земель вважає кумін мало не панацеєю від усіх проблем шлунка і серця. Європа його знає куди менше і в основному в кулінарному відношенні, причому популярна приправа в країнах Середземномор`я.

Використання в рецептах

Шанувальники східної кухні уявляють собі, що таке зіра, в основному за рецептами плову. Тим часом, вірменський суджук - особливий вид сиров`яленому ковбаси - без неї не знайде свого аромату, за яким розпізнається в будь-який ковбасної крамниці. І знаменита індійська приправа карі без кумина ніяк не обійдеться. Виробники широко вживається соусу чілі теж давно усвідомили, що таке зіра: в сучасний рецепт соусу вона входить обов`язково. І адже це тільки найвідоміші приклади!

Останнім часом і наші кухарі оцінили цінність зіри. Все частіше в найбільш затребуваних маринадах і соління використовується ця приправа. У підливи для м`яса її додають дуже багато кулінарів. Хлібні заводи теж взяли на озброєння кумін - від нього випічка (та й звичайний хліб) стають значно ароматні.

Протипоказання

Єдине, що може зупинити людину в прагненні застосовувати таку багатообіцяючу приправу, - це будь-які виразки і гастрит, причому з підвищеною кислотністю. Втім, людям з такими захворюваннями приправи і спеції взагалі протипоказані.

Про різних поняттях і їх значеннях читайте в статтях нашого розділу визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!