Що таке джа?

Що таке джа?

Насправді: ніщо таке, а хто такий! Адже «Джа» - ім`я Господа Всевишнього в релігії растафаріанства. А релігія - це завжди дуже серйозно.

Кажуть про кілька версій походження самого слова. Можливо, воно є скороченням від імені Яхве (одне з Божественних імен, згаданих в «Біблії короля Якова»).

растафарі

На початку 20 століття Африканська ортодоксальна церква на чолі з Маркусом Гарві оголошує і Адама, і Христа - чорношкірими, а Ефіопію - істинним Сином. Як результат: трохи пізніше в Ефіопії король Хайле Селласіе був оголошений не тільки борцем за визволення народів Африки, а й живим богом Джа. Самі растамани довго не могли визначити, чим є їх рух: релігією або громадською організацією. Вони розглядали себе як уособлення тотальності досвіду життя, втілення волі Джа.

Холі Пібі

Растамани поділяють ідею рівності всіх перед Джа, при цьому чорношкірий народ вважається обраним. Послідовники вчення впевнені, що проповідники християнства спотворили первісний зміст навчання. Холі Пібі (Свята Біблія) - спроба реставрації початкового варіанту - джерело текстів літургій для растаманів.

Реггі

Вважається, що Джа об`єднує всіх хороших людей. Його ім`я використовується в текстах музики реггі, що бере свій початок в растафаріанство. Яскравий представник подібної музики - Боб Марлі, що відомий далеко за межами своєї батьківщини Ямайки. А ще - «Джа» означає вітання в середовищі растаманів.

Про те, які вони, шанувальники Джа, читайте в нашій статті Хто такий растаман.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!