» » » Як зняти форму?

Як зняти форму?

Як зняти форму?
Як зняти форму?

Іноді необхідно вміти самому робити форми з гіпсу або силікону. Так з гіпсу можна зробити квіткарку або невелику скульптуру для саду. А панно може прикрасити ваш будинок.

Спочатку треба оцінити складність і величину вироби. З простих маленьких речей знімати гіпсову форму можна майже відразу ж. Для більш складних потрібно почекати від декількох годин до декількох діб після набивання. Сильно виступаючі частини композицій можна формувати окремо.

Як зняти гіпсову форму

Найкраще починати з простого, наприклад, з квіткарки. Як зняти форму з неї? Потрібно дотримуватися такої послідовності дій:

  1. Зняти денце і кріпильні болти.
  2. Відокремити стінки, спочатку з контррельєфи, потім залишилися.
  3. Підсушити (ні в якому разі не на сонці), сушити потрібно не менше доби.
  4. Закрити розчином раковини.
  5. Акуратно поправити зім`яв деталі рельєфу.
  6. Готовий виріб скропити водою.
  7. Знову висушити.


Щоб зробити гіпсову форму міцної, краще почекати близько тижня, щодня сбризгівая її водою. Поступово бетон затвердіє остаточно.

Як зробити силіконову форму

  1. На виріб намазують гуму в кілька шарів. Між шарами можна прокладати марлю для більшої міцності.
  2. Потім планують, куди будуть наносити склопластикові кожухи (вони будуть надавати жорсткість після зняття).
  3. Складні деталі і нерівності додатково обмазують глиною. Подекуди можна вставити поролон (в цьому випадку зверху на нього наноситься гума).

Для розбираються кожухів також знадобиться поліефірна смола і скловолокно. Спочатку треба обрану ділянку розділити пластиліновими перегородками. Поліефірна смола намазується поверх гуми. Міцність форми закріплюється скловолокном. Згодом окремі кожухи будуть скріплені болтами. Така форма важить мало і її легко перевозити. Крім того, вона виходить дуже жорсткою.

Процес створення цікавих виробів з використанням форм описаний в розділі нашого сайту ліплення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!