» » » Як зробити пластилін?

Як зробити пластилін?

Як зробити пластилін?
Як зробити пластилін?

Пластилін - дуже популярний матеріал для ліплення, діти особливо люблять майструвати з нього різні фігурки. Багато батьків не знають, що пластилін необов`язково купувати, адже його можна виготовити самостійно. Як зробити пластилін своїми руками? Розглянемо два способи: виготовлення харчового пластиліну і "розумного" пластиліну.

Робимо їстівний домашній пластилін

Такий матеріал підійде для зовсім маленьких, адже вони так люблять пробувати на смак всі навколишні предмети! Для дитячого пластиліну нам знадобляться:

  • дві склянки пшеничного борошна;
  • один стакан солі;
  • дві склянки борошна;
  • одна ст. ложка рослинного масла;
  • дві ст. ложки лимонного соку;
  • харчові барвники різних кольорів;
  • рукавички.
  1. Для виготовлення домашнього пластиліну потрібно вилити в каструлю дві склянки води, потім додати туди одну столову ложку раст. масла. Потім каструлю потрібно поставити на вогонь і тримати до закипання, а після цього вимкнути плиту.
  2. У відповідній ємності треба змішати один стакан солі (сіль повинна бути дрібна) і дві склянки борошна і додати 2 чайні ложки лимонного соку. Все треба перемішати, а після цього потихеньку додавати воду з каструлі. Спочатку тісто треба перемішувати ложкою або виделкою, так як вода ще досить гаряча, але потім, коли тісто охолоне, його треба змішувати руками. У результаті має вийти м`який, але досить міцний харчової пластилін, що не липне до рук.
  3. В останню чергу потрібно додати харчовий барвник. Розділіть тісто-пластилін на різні частини, кожну з яких пофарбуйте в свій колір. Потім надіньте захисні рукавички, візьміть в руку харчовий барвник, капніть кілька крапель на пластилін і перемішайте все руками до однорідного кольору. Від кількості барвника буде залежати інтенсивність кольору: ви можете додати трохи менше або трохи більше, але не дуже багато, адже дитина може пробувати пластилін на смак, а барвник у великій кількості завдасть шкоди.

Зберігати домашній пластилін треба в холодильнику в закритих целофанових пакетах або в невеликих баночках. Якщо тримати пластилін в незакритих ємностях, він засохне, а якщо в закритих, але не в холодильнику, він стане липким і м`яким (в такому випадку цей пластилін можна перетворити в фарби).

Ось так можна зробити харчової пластилін в домашніх умовах, але існує ще й так званий "розумний" пластилін, який теж можна виготовити своїми руками. Про те, що ж таке розумний пластилін і як його зробити, поговоримо далі.

Робимо розумний пластилін



Багато вперше чують словосполучення "розумний пластилін", тому для початку пояснимо, що це таке. Розумний пластилін або по-іншому жуйка для рук (handgum) - це сучасна іграшка для всіх: він подобається і дітям, і дорослим. Такий пластилін на дотик нагадує жуйку, він нелипкий, нетоксичний, у нього немає смаку і запаху. Він володіє декількома властивостями - його можна використовувати в рідкому і твердому стані-растягівать- разбівать- якщо кинути його на підлогу, він отскочіт- він може міняти відтінок при зміні температури. Є такий розумний пластилін, який, крім основних властивостей, магнітиться і світиться в темряві. Як же зробити такий цікавий пластилін своїми руками?

Що потрібно:

  • Натрій тетраборат (продається в аптеці) -
  • Клей ПВА;
  • Гуаш або харчовий барвник;
  • Відповідна ємність;
  • Дерев`яна паличка;
  • Целофановий пакет.
  1. У ємність треба видавити клей, потім додати туди барвник і перемішати все дерев`яною паличкою.
  2. Коли колір суміші стане однорідним, потрібно додати одну ч. Л. натрію тетраборату. Все знову треба перемішати до отримання густої консистенції.
  3. Пластилін майже готовий. Залишилося помістити його в целофановий пакет і гарненько розім`яти, щоб зробити м`яким і еластичним. Це перший спосіб виготовлення жуйки для рук.


Є ще один спосіб.

  1. У відповідній ємності треба змішати силікатний клей з чистим спиртом (пропорція 1: 1). Розмішувати слід до отримання в`язкої маси.
  2. Після цього суміш потрібно промити під струменем холодної води. Ось і все, пластилін готовий!

Таку іграшку можна піднести в подарунок дитині, але обов`язково потрібно пояснити, що цей пластилін не можна приклеювати до тіла і пробувати на смак. Дарувати розумний пластилін краще дітям старше трьох років. Навіть якщо в школі на уроках праці потрібно звичайний пластилін, ви можете виготовити розумний для домашнього користування, він напевно сподобається дитині. Також в процесі виготовлення розумного пластиліну можна додати в нього блискітки - вони додадуть краси пластиліну, і він буде виблискувати.

Жуйка для рук може зберігатися запакованій протягом п`яти років. Пам`ятайте, що такий пластилін може тонути і горіти, також його не треба тримати його в холодильнику. Так як основа у пластиліну силікатна, він не буде липнути до рук і залишати після себе неприємне відчуття. Такий пластилін можна м`яти як завгодно, рвати на шматки і знову з`єднувати їх, кидати об підлогу або стінку, ліпити з нього різні фігурки. Розумний пластилін дуже корисний для дітей: він добре розвиває дрібну моторику рук, а також почерк і творче мислення, ліплення з нього заспокоює нерви.

Якщо вам легше сприймати інструкції в відео або цікаво подивитися, як виготовляють домашній пластилін, зверніть увагу на ролики, розташовані на цій сторінці.

Ми розповіли вам два способи, як зробити свій пластилін. Вибирайте будь-який відповідний і починайте творити. Для діточок молодшого віку краще вибрати харчової пластилін, а тим, хто старше, буде цікавіше працювати з розумним пластиліном.

Якщо хочеться отримати розумний пластилін, але з якихось причин ви не можете його виготовити самостійно, його можна замовити в Інтернеті або придбати в магазинах сувенірів і подарунків. Ця іграшка дуже популярна, тому ціни на неї можуть бути чималими. Вартість розумного пластиліну буде залежати від його обсягу і властивостей. Чим більше шматок пластиліну і чим більше у нього додаткових цікавих властивостей, тим він дорожчий. Так, наприклад, 10 грам звичайного розумного пластиліну без будь-яких особливих властивостей буде коштувати від 170 рублів, а, припустимо, за 115 грам пластиліну, який магнітиться або світиться в темряві, треба буде заплатити 1100 рублів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!