» » » Як закріпити нитку?

Як закріпити нитку?

Як закріпити нитку?

В процесі того, коли створюється таке прекрасно ручне диво - вишивка хрестом, як закріпити нитку, є основним питанням. Адже при цьому, ні в якому разі, не можна робити на ткане вузлики! Правда, є один виняток із загальноприйнятих правил - ізольовані хрестики. Чим вузлики можуть нашкодити вишивці?

  • Горбки на поверхні роботи виникають через вузликів.
  • Часто під час вишивки нитка чіпляється за вузлики.
  • Вузлики - причина деформації тканини.
  • Наявність вузликів ускладнює розплутування нитки при допущених помилках.
  • Вузлики на виворітного тканини роблять її неохайною. Гарний зовнішній вигляд виробу багато в чому залежить від акуратною виворітного боку - не забувайте про це.
  • Вузлики мають властивість розв`язуватися під час прання.

Як закріпити нитку: інструкція

Метод петлі є найекономічнішим. Але, застосовується він лише тоді, коли при вишиванні використовується парна кількість волокон нитки. Використовуючи нитку в два складання, беремо одинарну нитку, але довжина її повинна в 2 рази перевищувати довжину, якої ви звикли вишивати. Складаємо нитку навпіл. Вставляємо нитку в голку обрізаними кінчиками в вушко. У тому місці, де ви плануєте почати вишивати, протикаємо голкою тканину з виворітного на лицьову сторону і витягуємо майже всю нитку, за винятком петельки. Втягає голку в нашу петельку після введення голки назад на виворітну сторону. Акуратно затягуємо петельку. 



Вишивати можна абсолютно різними способами. Наприклад, якщо Ви вишиваєте непарною кількістю ниток, то можна скористатися наступними методами:

  • Безузелковой метод. Відступите пару сантиметрів від того місця, де плануєте робити перший стібок. На поверхні нашої тканини залишаємо кінець нитки. Необхідно акуратно розташувати нитку під тканину так, щоб нові стежки закривали нитку собою. Зробивши кілька таких стібків, витягуємо, непотрібний нам, кінець нитки на іншу сторону. При необхідності його можна пропустити під стібки або просто обрізати ножицями.
  • З вузлом, але без вузла. Даний спосіб має схожість з вищеописаним. Але він має і одна істотна відмінність: якщо вільний кінець нитки у вас часто вислизає, і вам важко залишити його на поверхні, тоді необхідно всього лише зав`язати на кінчику вузол. Його дія прирівнюється до якоря. Далі зробіть парочку стібків і видаліть вузол. Потім, якщо це необхідно, нитка ховається під стібками.
  • Без вузла з вузлом назовні. Даний спосіб має одна відмінність від описаних раніше. Кінець нитки, який служить у вигляді якоря, де ми зав`язуємо вузол, потрібно закріпити так, щоб нитка не охоплювалася новими стежками. Після виконання необхідної кількості, обрізаємо якір. Кінець нитки, яка залишилася, ховаємо на виворотного стороні нашого вироби під стібками. Використання цього варіанту дає вам можливість вільно вибрати шлях вишивки.
  • Метод «під стежками». Ви вже вишили кілька рядків і вони близько розташовуються до місця, на якому ви плануєте закріплювати нитку, в такому випадку пропускаємо нитку під 4-5 стібками на виворітній стороні роботи. Закріпити нитку можна перехлестнув нитку навколо першого або ж другого стібка.

Тепер ви знаєте, як закріпити нитку на вишивці без праці! Як бачите, зробити це не складає особливих труднощів і не вимагає спеціальних навичок. Бажаємо успіху!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!