» » » Як вишивати гладдю?

Як вишивати гладдю?

Як вишивати гладдю?
Як вишивати гладдю?

Вишивкою прийнято називати будь-який метод нанесення малюнка на тканину за допомогою нитки та голки. Історія цього чудового виду декоративно-прикладного мистецтва налічує далеко не одне століття, і у кожного народу розвивалася своя школа вишивки.

Тому в наш час існує величезна безліч технік того, як вишивати гладдю. Гладь буває різною: тіньова, щільна з настилом, проста гладь, легка без настилу, прорізна, атласна та інші. Пропоную розглянути техніку, звану «проста гладь», так як вона підходить для будь-якої тканини, виглядає дуже ефектно і не потребує вивчення складних швів. Отже, почнемо підготовчі роботи.

Основні принципи вишивки гладдю

Для початку нам необхідно перевести малюнок на обрану тканину. Є кілька способів. Перший - самостійно намалювати контурний малюнок на полотні. Другий - за допомогою копіювального паперу. Кладемо на тканину копіювальний папір, зверху - малюнок, закріплюємо так, щоб вони не з`їжджали, за допомогою магнітів, шпильок і інших засобів і переводимо за допомогою олівця або ручки. Третій спосіб - за допомогою скла і лампи. На лежачому горизонтально склі (наприклад, скляний столик) розміщуємо малюнок, зверху кладемо тканину і, висвітлюючи знизу лампою, переводимо наш малюнок на тканину.

Вишивати потрібно на підрамниках або пяльцах. Їх можна придбати в спеціалізованих магазинах. Тканина повинна бути дуже добре натягнута. Це є дуже важливим моментом в вишивці будь-яким видом гладі. Якщо тканина слабо натягнути, то під вишивкою вона може почати бугриться, і помітно це в кінці роботи, при знятті з п`яльці. Виправити подібний недолік можливим зазвичай не представляється. Голки краще використовувати тонкі: чим тонше голка - тим менший слід вона залишає за собою, і стібок лягає акуратніше. Для вишивки гладдю використовують зазвичай муліне або штучний шовк.

проста гладь



Тепер поговоримо докладніше про те, як вишивати гладдю «проста гладь». Проста гладь - це вишивка, в якій візерунок заповнений паралельними стібками, притиснутими щільно один до одного. Розмір і напрямок стібків може варіюватися, залежно від мотиву, який вони заповнюють. Головне - зберігати при вишиванні одного елемента паралельність стібків.

Проста гладь є двосторонньою: лицьова і виворітна сторони однакові. Тому всі кінці робочої нитки гранично ретельно ховають під стібками. Вузлики для закріплення ниток НЕ зав`язуються, замість цього на лицьовій стороні всередині вишивати елемента прошиває кілька стібків «вперед голку» і підтягуємо нитка, чтои її кінець опинився в тканини. Виконавши це, починаємо вишивати. Прокладені стежки прикриють собою кінець нитки.



Закріпивши нитку, виконуємо ряди акуратних прямих стібків, щільно притискаючи їх один до одного. Стежки не повинні виходити за контур малюнка. Для цього проколюйте тканину голкою чітко по контуру під прямим кутом. Закінчивши вишивати один елемент, кінець нитки можна закріпити на найближчому іншому. Тепер, коли основний принцип вишивки вже вивчений, пропоную ознайомитися з деякими іншими техніками.

шов назад

Як вишивати гладдю? Шов назад - один з найстаріших. Складається з косих стібків, притиснутих щільно один до одного. Незважаючи на те, що шов є контурним, він широко застосовується і в художній гладі: завдяки його пластичності, їм можна заповнити деталі неправильної форми.

Зробивши перший стібок, з вивороту виводимо голку в центрі першого стібка і робимо другий стібок. Виводимо з вивороту голку чітко в закінченні першого стібка. Необхідно стежити, щоб голка, виходячи з вивороту на обличчя, обгинала вже прокладені стежки або тільки зліва, або тільки праворуч. В ідеалі шов має вигляд кручений мотузочки.

тамбурний шов

Закріпивши нитку з вивороту, кладемо її на лицьову сторону петлею поверх тканини. Потім голку вводимо з лицьового боку чітко в той прокол, з якого виходить наша нитка, і виводимо на лицьову сторону, позначаючи кінець майбутньої петлі. Витягуємо нитку. Знову укладаємо її у вигляді петлі і робимо прокол в місці виходу нитки. Виводимо голку, позначаючи кінець петельки. Довжина петельок повинна бути однаковою.

лічильна гладь

Рахункова гладь - це одна з найбільш старовинних технік вишивання. Характерною особливістю лічильної гладі є те, що вишивання ведеться строго по рахунку ниток украшаемой тканини паралельними стібками. Розрізняють косу і пряму лічильну гладь. У прямій стежки кладуться вздовж ниток украшаемой тканини по горизонталі або по вертикалі, а в косою - відповідно, з різним нахилом.

Для того щоб Вам було легше на практиці, рекомендую Вам ознайомитись з відео, як вишивати гладдю.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!