» » » Як зв'язати ляльку спицями?

Як зв'язати ляльку спицями?

Як зв`язати ляльку спицями?

Ляльки, пов`язані спицями, користуються сьогодні досить великою популярністю. У статті я розповім вам, як зв`язати ляльку спицями, але спочатку зазначу, що це досить копітка робота, що вимагає особливої уваги і великого терпіння. Безумовно, досвідчені в`язальниці і в`язальники (так-так, є і чоловіки, які дуже непогано в`яжуть), зможуть зв`язати ляльку своїми руками без особливих зусиль. А з тими, хто робить це в перший раз, ми все докладно розглянемо. І почнемо, як завжди, з необхідних матеріалів. Далі детально розпишемо в`язання ніг і рук ляльки, оскільки, як показує практика, саме в`язання кінцівок є справою найбільш трудомістким. Ну і звичайно, в кінці я дам вам посилання на хороші схеми для всіх частин тіла ляльки.

В`язання ляльок спицями: матеріали та техніка

Нам знадобиться:

  • наповнювач;
  • спиці (2,5 або 3 мм);
  • довга циганська голка;
  • пряжа жовтого кольору;
  • пряжа тілесного кольору.

Щільність в`язання повинна бути наступною: 26 петель на 36 рядів. Основні візерунки такі.

  • Лицьова гладь: лицьові петлі в лицьових рядах, виворітні петлі - відповідно, в виворітних.
  • Изнаночная гладь: тут виворітні петлі в`яжуться в особових рядах, а в виворітних рядах, навпаки, лицьові.


Візерунок вибирається перловий, тобто в кожному ряду повинні бути: одна лицьова, потім ще одна лицьова і одна виворітна петля - ці дії потрібно повторювати до тих пір, поки не закінчиться ряд. Ну а тепер приступаємо до самого процесу в`язання.

В`язання ляльки спицями

Для початку розгортаємо наше рукоділля і пров`язуємо то кількість петель, яке зазначено в схемі (посилання на схеми буде докладено в кінці). Тепер повертаємо виріб задньою частиною догори. Робочу нитку потрібно розташувати з заднього боку роботи. Далі потрібно перекинути одну петлю з правого на ліву спицю. Тепер розташуйте робочу нитку між знятої петлею і петлями правої спиці. Потім перекиньте петлю назад, зробити цю потрібно вже з лівої на праву спицю. Продовжуйте роботу так і далі, а що залишилися петлі з правої спиці, так і залишайте в цьому ряду не Провязать. В цьому випадку робоча нитка буде обертатися навколо підстави 1-й петлі, яка знаходиться на правій спиці. Це необхідно для того, щоб при повороті не залишилося дірки, а також для вив`язування укороченого ряду. Цей ряд, як відомо досвідченим майстрам, не допускає ні додавання, ні зменшення петель. Також відзначу, що найкраще вив`язувати ряди по малюнку. Тепер приступаємо до в`язання мереживний петлі. Мереживо повинно розташовуватися з лицьового боку роботи. Тут вам треба ввести спицю через 1-ю петлю, а потім через 1-е отвір в мереживі. Після цього пров`язуємо 1 лицьову петлю, як зазвичай.

Ноги для ляльки



Починаємо з підошов, яких треба зв`язати дві штуки. Набираємо п`ять петель і пров`язуємо так два ряди. Потім відзначаємо центр набірного ряду, який і буде серединою задньої сторони. Тепер в наступних 3-х рядах додаємо по 1 петлі з кожного боку, все повинно вийти 11 петель. Пров`язуємо 1 ряд і додаємо одну петлю з обох сторін наступного ряду, а потім пров`язуємо в кожному другому ряду ще 2 ряди по 17 петель. Так потрібно провязать 11 рядів. Потім в наступних 2-х рядах скорочуємо по 1 петлі, щоб вийшло 13 петель. Пров`язуємо ще ряд, а потім знову скорочуємо по 1-й петлі з кожного боку. Разом виходить 11 петель. Тепер ще ряд і потім знову скорочення (до 7 петель в ряду). Далі пров`язуємо ще ряд і закриваємо петлі. Потім потрібно зв`язати верхню частину ступні (природно, в двох примірниках). Для цього набираємо 8 петель і пров`язуємо один ряд. А в наступних п`яти рядах додаємо по 1 петлі на кожну сторону і пров`язуємо ще ряд. Тепер додаємо по 1 петлі з 2-х сторін наступного ряду, а потім ще раз до 2-го ряду. Всього вийде 22 петлі. Додаємо ще по петлі - разом буде 24. Пров`язуємо ще ряд, додаємо по 1 петлі з двох сторін і один раз у другому ряду - тепер петель буде вже 28. Ну і потім пров`язуємо 2 ряди, щоб вийшло вже 36 петель. Потім з обох сторін останнього ряду робимо мітки і в наступних двох рядах скорочуємо по 1 петлі, щоб вийшло 32 петлі. Далі пров`язуємо ще ряд, скорочуємо ще по 1 петлі з обох сторін, щоб вийшло 28 петель і, нарешті, закруглюємо передню частину. Як це зробити?

доробляємо ноги

Пров`язуємо ряд таким чином: 2 петлі разом з лицьовими петлями, потім ще 10 лицьових петель, потім закриваємо наступні 4 петлі і в`яжемо лицьовій гладдю до двох останніх петель. Пров`язуємо лицьовій гладдю дві петлі разом і відзначаємо середину 4-х закритих петель. Тепер скорочуємо 1 петлю з обох сторін першого ряду і один раз для другого ряду. Разом у нас виходить 7 петель. Потім в кінці ряду скорочуємо 1 петлю - залишиться 6 петель. Скорочуємо з обох сторін ще по 1 петлі - разом буде 4 петлі. У наступних двох рядах скорочуємо ще по 1 петлі - залишиться дві петлі. Нарешті, пров`язуємо їх разом лицьовій гладдю і закріплюємо нитку, не забувши відзначити точку. Тепер нам залишилося перевернути роботу виворотом до себе, прив`язати нитку, і почати в`язання другої ноги таким же чином. Після цього приступаємо до в`язання рук.

В`язання ляльки спицями: руки

Для руки набираємо 5 петель і пров`язуємо лицьовими 1 ряд, тепер додаємо по 2 петлі з кожного боку і в кінці ще одну петлю, разом у нас вийде 11 петель. Для нового ряду додаємо одну петлю в кінці (12 петель), після цього по петлі з кожного боку (14 петель) і пров`язуємо так 6 рядів. Потім починаємо скорочувати - наступні 3 ряди по 13 петель, після цього 9 рядів по 11 петель (прибираємо в кінці перших двох рядів по одній петель) і потім пров`язуємо ще 8 рядів з додатком однієї петлі на початку 1-го ряду (разом 8 рядів по 12 петель). Далі з кожного ряду скидаємо по 1 петлі до тих пір, поки не залишиться 4 петлі. Тепер вив`язувати дві петлі разом два рази і потім ще дві петлі разом - разом залишиться 1 петля. Закріплюємо нитку і в`яжемо другу руку таким же способом, але вже виворітного гладдю. Найскладніше закінчено. Тепер нам залишилося зв`язати тіло (форму можете вибрати самі або скористатися однією з наведених нижче схем) і зшити всі частини разом, що, в общем-то, набагато простіше в`язання. Ну а тепер познайомтеся з найцікавішими схемами ляльок спицями, які я підібрав для вас. Ось за цими схемами ми і в`язали з вами ноги і руки:

Схема в`язання ляльки спицями

Як бачите, тут все намальовано досить докладно. На даний момент це, мабуть, найкраще з того, що можна знайти в мережі, оскільки інші схеми, які я дивився, були на японською і китайською мовами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!