» » » Як вишивати картини?

Як вишивати картини?

Як вишивати картини?

Вишивка здавна приваблює своєю неповторністю і розмаїттям, і ця тема хвилює багатьох, особливо в модному на сьогодні віянні хенд мейд, де можлива робота не тільки зі звичним муліне (нитками для вишивки), а й бісером, включаючи стрази і намистини.

З чого ж почати

Для тих, кому цікаво, як вишивати картини, варто ознайомитися з детальною схемою, представленої послідовністю дій. Перш за все, необхідно провести підготовчу роботу і запастися спочатку канвою і певною схемою (малюнком). Це дозволить приступити до підбору основних матеріалів для вишивки. Ознайомившись зі схемою вишивки, варто позначити на канві середину малюнка, склавши для цього полотно тканини вчетверо. Перетин складок і буде визначати центр для вишивати принта.

Рекомендується звернути особливу увагу і на те, що сама схема не є відображенням дійсного розміру для обраної вишивки. Всі клітинки, зазначені на схемі, хоч і відповідають квадратах на канві, але виконані в масштабі. Схемою варто користуватися для правильної орієнтації на полотні. Кольорова клітинка НЕ схемою позначає, що на полотні необхідно зробити стібок такого ж кольору, а якщо на схемі порожня клітка, то стібок на полотні в цьому ж місці не роблять.

У вишивці стильних картин і ікон, рекомендується використовувати не тільки техніки вишивок хрестиком і бісером, де бажано застосовувати в якості основи канву, але можна вишивати і іншими декоративними стібками. Тут головним принципом є відповідність товщини тканини до товщини декоративної нитки для вишивки. Безумовно, всім повинно бути зрозуміло, що тонкий шовк не слід вишивати, використовуючи для цього товсті вовняні нитки.

Основні матеріали

Вишивку рекомендується виконувати на п`яльцях або спеціально підготовлених рамках. Як тканин для вишивки, крім канви, можна застосовувати досить багато матеріалів на вибір: оксамит, тик, бязь, поплін, батист, атлас, парча, полотно і бортівка.



Підбираючи основу для вишивки, варто керуватися певною умовністю - тканину обов`язково повинна бути натуральною. Тільки так основа зможе набагато довше зберегти характерні їй початкові властивості - зовнішній вигляд і міцність. При цьому тканина варто попередньо обробити, щоб вона змогла сісти ще до початку вишивки. Її зазвичай перуть у теплій воді, а після отутюжівают.

Для виконання ручної вишивки застосовують не тільки шовкові або бавовняні нитки, а й вовняні. Бавовняні нитки - це муліне. А ось металік - це різновид муліне, має додавання металізованої нитки. Ця група містить різновиди ниток зі всілякими ефектами - дорогоцінних каменів і металів, перламутрових відтінків або античності. Такі нитки зможуть стати окрасою будь-якої вишивки, але найчастіше їх застосовують для вишивання ікон.

Можна в якості ниток для вишивки застосовувати популярний ірис і волочіння або прядіння золото, включаючи і золоту нитку, а також кручений золото. Ці види ниток, як і бити, трунцал і тяганина, зазвичай використовують і в сучасному золотом шиття. Крім спеціалізованих ниток для вишивки, можна використовувати також бісер, намистини, рубчик, стеклярус, паєтки, перли, стрази і камені.

Інструменти



Визначившись з основними матеріалами, необхідно подбати і про інструменти, які знадобляться для вишивки. Варто заздалегідь придбати (крім пялец і голок) і інше приладдя для вишивки. Це ножиці, олівці, підрамники, крейда, калька, шило, міліметровий папір і наперсток.

Техніка вишивання хрестиком

Якщо вас цікавить - як вишивати хрестиком картини, то, варто більш детально ознайомитися з технікою виконання горизонтальних рядів. Ця техніка передбачає спочатку накладання нижніх стібків, рухаючись в обраному (більш зручному для вас) напрямку, а потім, повертаючись - верхніх стібків. Освоївшись з стежками, Ви зможете легко розібратися, як правильно вишивати хрестиком картини. Приклади схем вишивки картин хрестом можна знайти тут.

Серед величезного розмаїття швів по канві, найбільш ходовими є - шов полукрест, хрестик простий і хрестик подовжений. Можуть також використовуватися, крім рисового шва, і комбіновані варіанти вишивки хрестиком, включаючи шов «зірочка», а так само болгарський хрестик і шов «алжирський око». Крім гобеленового і контурного швів, у вишивці застосовують і рахункове вишивання бісером, яке дозволить виконати оригінальні і об`ємні картини.

Вишивка бісером (по канві)

Для вишивки бісером використовується техніка накладення стібків у вигляді горизонтальних паралельних (або вертикальних) рядів. При виконанні горизонтального паралельного ряду вишивка бісером виконується вздовж лінії малюнка відповідної схеми по горизонталі, де набір кольору бісеру виробляють строго уздовж цієї лінії.

Новачкам, які не знають, як вишивати бісером картини, даємо раду. При переході на інший ряд необхідно провести голку по виворітного стороні вишивки, направивши її вертикально вгору (або вниз) і вивівши на лицьову сторону клітини в верхньому кутку.

Вишивку з паралельними вертикальними рядами можна починати не тільки зверху, але і знизу, попередньо закріпивши саму нитку. Вивівши її на лицьову сторону, нанизати бісеринку і ввести в протилежному (по діагоналі) кутку. Нитка направляється в горизонтальному напрямку по виворітній стороні.

рекомендації

У вишивці бісером можна використовувати і арочний шов - його застосовують як спосіб декорування, не тільки в лічильної, але і у вільній вишивці. Тому, з усього представленого асортименту видів вишивок, можна буде розібратися в тому, як вишивати картини, і в питаннях, що стосуються вибору техніки вишивки, а також необхідних основних матеріалів - основи (тканини) і того, чим ви вирішите вишивати картини або ікони.

Адже крім всіляких ниток і бісеру, можна буде задіяти в декоративній вишивці картин і панно - камінці, перли, стеклярус і інші не менш оригінальні атрибути, створені спеціально для універсальних технік популярного хенд мейд.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!