Що таке спайки?

У темі жіночого здоров`я ми поговоримо про спайках. Що таке спайки? Спайки виникають, коли кілька органів зрощуються або по іншому, це ткані зрощення між сусідніми органами. Спайки бувають вроджені і набуті. Перші виникають при вадах розвитку будь-яких органів. Придбані ж, з`являються після внутрішніх кровотеч або після запальних процесів.

Придбані спайки утворюються тоді, коли, наприклад, кров загусає, утворюючи сполучну тканину. Спочатку сполучну тканину легко роз`єднати, бо вона пухка. Якщо її НЕ рассоединить, то з часом вона може закаліцініроваться, тобто - стати міцною. Спайки, які закостенілі, практично не піддаються поділу. У майбутньому в таких міцних спайках утворюються судини і нерви.

Причини спайок в наступному: cпайкі виникають в більшості випадків після видалення аппендікса- урологічних операцій- операцій з приводу непрохідності кишечника-гінекологічних операцій- запалення очеревини (наприклад, після травми або хімічного опіку йодом) - тривалого порізу, обездвіжімості кишечника.



Що таке спайки після операції, і які їхні симптоми? Симптоми спайок супроводжуються в сукупності. Виявивши їх, потрібно негайно звертатися за медичною допомогою. Людина відчуває: наростаючий напад болю-посилену перистальтику кишечника-може бути рвота- підйом температури-cлабость- обезвожіваніе- різке зниження артеріального тиску. Періодичні симптоми спайкової хвороби, які турбують часом: блювота, пронос. Тривалий перебіг захворювання супроводжується ниючими болями в черевній порожнині, запорами, дискомфортом в кишечнику, порушенням загального самопочуття, нападами гострої кишкової непрохідності. Діагностуються спайки, як правило, рентгенологічними дослідженнями.

Як відбувається лікування спайок:

  1. Консервативне втручання (ведуча терапія)
  2. Хірургічне втручання (при загрозі життю)

Що таке спайки в гінекології:

  1. безпліддя
  2. Запалення придатків
  3. Позаматкова вагітність

Спайки лікують тепловими процедурами: бруду, парафінові аплікації, озокеритові аплікації, коржі з глини, електрофорез з лікарськими речовинами



Увага, тільки СЬОГОДНІ!