» » » » Як розрахувати індекс маси?

Як розрахувати індекс маси?

Як розрахувати індекс маси?

Багато хто з нас чули про те, що таке індекс маси тіла і як індекс маси розрахувати. Однак не всі замислюються, для чого ж потрібні ці розрахунки, як правильно розшифрувати отримані результати і як їх використовувати в подальшому житті.

Індекс маси тіла

Індекс маси тіла (ІМТ) - показник, що характеризує поточний вагу людини в залежності від його головної фізичної константи - зростання. Розрахувати індекс тіла за стандартною формулою дуже просто:

ІМТ = МАСА ТІЛА / (РОСТ ЛЮДИНИ)2

Для зручного і простого розрахунку маси тіла можна скористатися онлайн-калькулятором.

Отриманий результат порівнюється з усередненими показниками, рекомендованими Всесвітньою Організацією Охорони здоров`я:

Характеристика маси тілаІМТНеобхідні дії
Гострий дефіцит вагименш 16Критичний недолік маси тіла, що представляє пряму загрозу життю, необхідна термінова консультація з медиками і дієтологами
недостатня вага16-19Виникає небезпека для здоров`я, необхідна корекція ваги в більшу сторону, рекомендується приділити більше уваги повноцінності раціону і розмірам порцій
нормальна вага19-25Підтримання ваги в заданих межах, активний спосіб життя і заняття спортом
Зайва вага (стадія предожіренія)25-30Відносно невеликі надлишки ваги загрожують згодом перейти в ожиріння, необхідна підвищена увага до свого раціону і способу життя
Перша і друга стадії ожиріння30-40Привід серйозно задуматися про своє здоров`я, бажано зайнятися спортом, звернутися за консультацією до дієтологів
Патологічне ожиріння третій стадіїбільше 40Необхідна термінова корекція ваги для запобігання проблем зі здоров`ям


Недолік ваги негативно позначається на імунітеті і життєвої активності, а у жінок може навіть стати однією з причин безпліддя! Надмірна вага і ожиріння підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, остеопорозу та інших серйозних захворювань, погіршують якість життя людини, а іноді становлять пряму загрозу для життя.

Індекс маси тіла розрахувати за стандартною формулою дуже просто, але багато фахівців відзначають, що в такому вигляді результат виходить необ`єктивний. Наприклад, у формулі не враховуються особливості способу життя і складання людини. Так, у спортсменів вона не бере до уваги м`язову масу.

Індекс маси для дитини

Індекс маси тіла дитини розрахувати за стандартною формулою взагалі не можна, так як процеси росту, збільшення ваги, обміну речовин у кожної дитини абсолютно різні. Для оцінки маси тіла дитини існують спеціальні схеми і таблиці, з якими можна ознайомитися на цьому ресурсі: masiki.net.

Оптимальний варіант - користуватися ускладненими варіантами калькулятора, які можуть індекс маси тіла чоловіки розрахувати, жінки або дитини з урахуванням основних факторів. Один з таких онлайн-калькуляторів пропонується за адресою: vitaportal.ru.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!