» » » » Як розрахувати ідеальну вагу?

Як розрахувати ідеальну вагу?

Як розрахувати ідеальну вагу?

Дієти, схуднення, ідеальна вага, ідеальна фігура. Ці поняття, здається, стали основоположними, особливо серед жіночого населення. Але що це означає? Хто скаже, яку вагу ідеальний? Чому дівчата і жінки постійно прагнуть схуднути? Досвідчені дієтологи в голос твердять, що перш ніж слідувати тій чи іншій дієті з бажанням схуднути, необхідно дізнатися, що є ідеальна вага для дівчини. Розрахувати вага сьогодні можна за допомогою різних калькуляторів і формул. Причому можна обчислити найбільш підходящий вагу як для жінок, так і для чоловіків. Дочитайте нашу статтю, обчисліть свою ідеальну масу тіла і подумайте, можливо, Вам і не потрібна ніяка дієта, варто лише підтримувати свою вагу. 

Як розрахувати ідеальну вагу: формули

Для початку давайте розберемося, що означає ідеальну вагу. Всі розроблені калькулятори та формули виробляють розрахунок ваги, вказуючи, до якої планки (нижня межа) можна худнути без загрози для здоров`я і до якої верхньої межі можна підвищувати вагу без тієї ж загрози (ожиріння). Таким чином, ідеально те, що не шкідливо для здоров`я. 

Мабуть, найбільш популярною сьогодні є формула розрахунку ідеальної ваги по Брока (Поль Брока, французький антрополог). Вона проста і досить близька до реальності. Підходить для розрахунку ідеальної ваги тільки дорослих людей. 

  • Якщо Ваш зростання до 165 см: від зростання (в см) відбираєте 100. Результат = Ваша вага.
  • Якщо Ваш зростання від 166 до 175 см: від зростання відбираєте 105. 
  • Зростання від 176 до 185 і вище: відбираєте 110.
  • Зростання від 186 см і вище: відбираєте 115.

Приклад: при зрості 168 см: 168-105 = 63 (кг) ідеальна вага по Брока.

Але варто зробити поправку. Всім відомо, що існують різні типи статури. Їх слід враховувати при розрахунку ідеальної ваги. Метод розрахунку ідеальної ваги Брока не враховує цього. Ці поправки необхідно внести в результат, отриманий за допомогою формули Брока.



Визначити до якого типу Ви належите, можна, вимірявши обхват зап`ястя. Умовно виділяють три типи статури.

Показники для жінок:

  • худорлявий тип статури (астенічний): обхват зап`ястя менше 16 см;
  • нормальний: 16,5 - 18 см;
  • ширококостий (гіперстенічний): більше 18 см.

Показники для чоловіків: 

  • худорлявий тип: обхват зап`ястя менше 17 см;
  • нормальний: 17,5 - 20 см;
  • ширококостий: більше 20 см.


Так, якщо у Вас худорлявий (астенічний) тип статури, відніміть від результату, розрахованого через формулу Брока ще 10%. Якщо гиперстенический - додайте 10% до отриманого результату. Нормальний тип в корекції не потребує.

Є відомий дієтолог - Дюка. Його метод позбавлення від зайвої ваги досить популярний на Заході. Як розрахувати ідеальну вагу по Дюканов, можна подивитися тут: dukandiet.co.uk.

Заповніть всю анкету, а в кінці тисніть "Calculate GO". Безкоштовно розрахувати ідеальну вагу і отримати рекомендації легко!

ІМТ: відповідність ідеальної ваги

ІМТ - індекс маси тіла. Це швидше спосіб визначити, наскільки Ваша вага тіла відповідає ідеальному (а скоріше навіть оптимальному) або наскільки відхиляється від цього ідеалу і в який бік. За даним методом безкоштовно розрахувати ідеальну вагу онлайн можна тут.

Щоб розрахувати індекс маси тіла самому треба скористатися наступною формулою:

  • Зведіть ваш зріст (в метрах) в квадрат. Наприклад: Ваш зріст 168 см або 1,68 м, тоді: 1,68 * 1,68 = 2,82.
  • Потім Ваша вага (в кг) розділіть на зростання в квадраті. Наприклад: Ваша вага 55 кг, тоді: 55: 2,82 = 19,5.

ІМТ = 19,5 (од). Індекс маси тіла вимірюється в одиницях.

Що робити далі? Визначити в яку кордон входить Ваш ІМТ.

Норма від 19 до 25 одиниць. Все, що нижче 19 - недостатній вага-що вище 25 - надмірна вага. Спочатку ми вже говорили про верхніх і нижніх межах. Ми бачимо, що між 19 і 25 досить відчутний проміжок норми. Так ось пам`ятаєте, що 25 - це верхня межа, тобто треба стежити за своєю вагою, щоб не перейти в розряд людей із зайвою вагою. 19 - нижня межа, тобто дієти для схуднення Вам не потрібні, підтримуйте вага, невеликий набір ваги не позначиться сильно на Ваше здоров`я.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!