» » » » Як лікувати запалення нерва?

Як лікувати запалення нерва?

Як лікувати запалення нерва?

Запалення нерва - це зовсім нерідке захворювання, що супроводжується досить неприємними відчуттями. Дана невралгія, як правило, виникає при різноманітних інфекційних захворюваннях: переохолодженні організму, алергії, отруєння лікарськими препаратами і т.д. Залишати це захворювання без лікування не можна, так як воно може перейти в хронічну форму і тоді вилікувати його буде вже значно важче. У даній статті давайте розглянемо основні види невралгії і як лікувати запалення нерва народними засобами.

види невралгії

Запалення сідничного нерва, як правило, характеризується больовими відчуттями, які зі слабких поступово переходять в досить інтенсивні, особливо в нічний час. Відтягувати візит до лікаря не має сенсу, так як самостійно дане захворювання не пройде.

Перш ніж відповісти на питання як лікувати запалення сідничного нерва, давайте розглянемо основні ознаки, за якими можна діагностувати дане захворювання:

  • Порушення рухливості колінного суглоба, ступні і т.д. Очевидною ознакою є неможливість витягнути вперед ступню або повертати їй в різні боки.
  • При піднятті ноги наявність сильного болю.
  • Аномальні і ослаблені рефлекси.
  • Рентгенівський знімок.
  • Дослідження крові.


При лікуванні лікарі рекомендують в перші дні дотримуватися постільного режиму і накладати десятихвилинні прохолодні компреси на болючі ділянки тіла. Найбільш ефективними вважаються компреси з льоду, загорнутого в тканину. Також можна просто прикладати рушник, змочений холодною водою. При сильній гострого болю рекомендується прийняти знеболюючий препарат, наприклад - «Ібупрофен». При сильному запальному процесі зазвичай лікар призначає протизапальні засоби. Також рекомендується мінімум протягом двох тижнів не піднімати тяжкості і не вести фізично-активний спосіб життя.

Запалення лицевого нерва зазвичай проявляється у вигляді паралічу різних мімічних м`язів обличчя. Симптомами цього захворювання є:

  • сухість очей або сльозотеча;
  • асиметричність особи, що з`явилася внаслідок паралічу м`язів обличчя;
  • хворобливі відчуття в області вуха;
  • зниження слуху;
  • розлад смакових відчуттів;
  • гиперакузия - підвищена чутливість до звуків, що заподіює біль.


У медицині розрізняють первинне і вторинне запалення лицевого нерва. Як лікувати дане захворювання? Лікарі рекомендують при підозрі відразу ж звертатися в лікарню, щоб почався запальний процес не довів до великого паралічу. Знайте, що своєчасне і правильне лікування дає гарантію повного усунення всіх симптомів тільки в 80% випадків. Зазвичай лікарем призначається комплексне лікування, яке включає в себе: особовий точковий масаж, голковколювання, фітотерапія і спеціальні прогрівання. Такий комплекс дозволяє, досить швидко відновиться при даному захворюванні.

Запалення трійчастого нерва характеризується повторюваної гострим болем триває кілька секунд з невеликими перервами. Біль зазвичай з`являється при русі, торкнутися больової точки, жуванні. Больовий напад супроводжується судомою мімічних м`язів і розширенням зіниць.

Розглядаючи питання як лікувати запалення трійчастого нерва, варто відзначити, що в медицині застосовують два методу лікування:

  • Консервативний - цей метод лікування в основному використовується на початкових стадіях захворювання. Для запобігання нападам лікар призначає протисудомні препарати. Іноді в комплексі можуть також бути призначені: заспокійливі, спазмолітики і судинні засоби. У деяких випадках, на розсуд лікаря, може бути призначений лазерний метод і лікування за допомогою фізіотерапевтичних процедур.
  • Хірургічний метод має два способи, якими протистоять даної хвороби. Перший спосіб є трепанацію черепної задньої ямки і відновлення щодо вен і артерій положення корінців. Другий спосіб полягає в проведенні радіочастотної деструкції корінців черезшкірно. Цей спосіб перед першим має велику перевагу - це проведення з використанням місцевого наркозу, завдяки чому відновлення пацієнта проходить значно швидше.

Лікування народними засобами

Якщо ви зважилися використовувати народні засоби, давайте розберемо, ніж лікувати запалення нерва в домашніх умовах. Однак пам`ятайте, що перед застосуванням необхідно переконається у відсутності алергічної реакції у хворого на застосовувані компоненти. І ще будь-яке домашнє лікування не знімає необхідність, звернеться за консультацією до кваліфікованого лікаря.

  • Хворі ділянки тіла натирати ефірними маслами, такими як: фенхель, майоран, перцева м`ята і лікарська таволга.
  • Візьміть 4 головки часнику, розітріть їх в гуртку, після чого залийте водою, приблизно до половини склянки. Далі потрібно поставити кухоль на повільний вогонь і встановити воронку. До закипання води необхідно провести інгаляцію протягом 10 хвилин кожною ніздрею.
  • Потрібно взяти 3 столові ложки меду і 1 таблетку анальгіну, розтерту в порошок. Все перемішати і отриману суміш нанести на хворобливу ділянку тонким шаром. Накрити рушником або серветкою і залишити приблизно на дві години.
  • Візьміть 5 столових ложок аптечної ромашки, залийте літром води і прокип`ятіть протягом 10 хвилин в емальованому посуді. Охолоджений відвар слід пити протягом трьох днів по 1 склянці.
  • Як теплової терапії при гострому запаленні нерва допомагає гаряча ванна, в яку додана сірка. Також рекомендується відвідувати сауни, робити зігрівальні компреси й теплі ванни для ніг.
  • Підвищити ефективність різних методів лікування можна і за допомогою дотримання дієти, а саме споживання м`яса - зменшити, збільшивши при цьому споживання сирих овочів, а також пити сечогінний чай. Ця дієта допомагає організму вивести отруйні речовини.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!