» » » » Чи шкідливий комп'ютер?

Чи шкідливий комп'ютер?

Чи шкідливий комп`ютер?

Напевно, з самого появи загальнодоступних моделей ПК регулярно піднімається питання про шкідливий вплив комп`ютера на людину. Деякі кажуть, що від роботи за комп`ютером сильно псується зір, інші стверджують, що часте сидіння за комп`ютером губить хребет, треті розповідають про радіацію, яка нібито згубно діє на людський мозок. У нашій статті ми спробуємо розібратися, чи шкідливий комп`ютер для людини і, якщо так, то наскільки.

Ми розглянемо різні шкідливі фактори роботи з комп`ютером і з`ясуємо, чи дійсно так вже небезпечно регулярно працювати і / або грати за нашим «електронним другом». Як відомо, шкідливі будь надмірності. Що стосується шкоди від постійного перебування за комп`ютером без відпочинку, то тут страждають перш за все зір, головний мозок і хребет, а потім вже руки і особливо пальці рук, якщо ви використовуєте, в основному, миша. Тепер по порядку.

Чи шкідливо сидіти за комп`ютером



Як ми зазвичай сидимо за комп`ютером? Голова вперед, плечі підняті, шия і потилицю напружені, правильно? Так ось намагайтеся уникати подовгу сидіти в такій позі. Справа в тому, що довге сидіння в подібній позі може призвести до головного болю, до втоми очних м`язів, зниження функцій пам`яті і до більш серйозних наслідків: наприклад, болів в серці або аритмії. Просидівши за комп`ютером досить довго, ви можете помітити, що у вас почервоніли білки очей. Так організм подає сигнал, що ви вже дуже переборщили з роботою, грою або знаходженням в інтернеті. У цьому випадку потрібно терміново залишити комп`ютер і дати очам відпочити, по крайней мере, до завтра. Відмінним способом зняти напругу від роботи за комп`ютером є прогулянка на свіжому повітрі. Що стосується погіршення зору, то таке можливе не від самого процесу сидіння за комп`ютером, а від поганої якості зображення на моніторі або самого монітора. Якщо дозволяють настройки, зменшіть яскравість, налаштуйте відповідну передачу кольору, а також працюйте або розважайтеся зі світлом, щоб очі менше втомлювалися. У деяких випадках допоможе тільки зміна монітора, і це потрібно зробити, тому що хороший зір важливіше. Не забудьте також, що від постійного сидіння за комп`ютером можуть розвинутися такі неприємні захворювання, як геморой, синдром хронічної втоми, тромбоз і варикоз, остеохондроз і сколіоз. Також потрібно згадати і так званий тунельний синдром, коли після довгої роботи з мишею німіють пальці правої (чи лівої) руки. У цьому випадку допомагає масаж зап`ястя. Знайдіть на внутрішній стороні руки (біля ліктя) невелике ущільнення - воно знаходиться приблизно в 2 см ближче до кисті. Це - місце прикріплення серединного нерва, що відповідає за роботу пальців. Почніть масажувати це місце, і ви помітите, що в пальцях буде відчуватися поколювання й оніміння. Таку гімнастику слід проводити регулярно. Якщо вона не допомагає, потрібно звернутися до лікаря і робити розслаблюючі уколи.

Чим шкідливий комп`ютер ще



Перш за все, варто розповісти про шкоду комп`ютера для вагітних жінок. Ні, особливо страшного нічого немає, але ось подовгу сидіти за ПК не варто - максимум 15 хвилин кожні дві години, щоб не було проблем з органами малого таза. Далі ми будемо говорити про залежності, а також про особливі випадки, в яких не рекомендується скільки-небудь тривала робота або розваги за ПК. Що стосується так званої комп`ютерної залежності, то це хвороба одночасно непомітна і страшна. І небезпека її ось у чому: поступово збільшується час перебування за ПК призводить до того, що в організмі починаються процеси (до певного часу оборотні), що призводять до істотного погіршення здоров`я. Подовгу болить голова, серце, втомлюються і болять очі, спина, навіть руки. І якщо не вжити заходів, то в кінці кінців людина може просто залишитися інвалідом. Також регулярне і тривале перебування за комп`ютером не кращим чином позначається і на психіці людини, яка стає настільки крихкою і нестійкою, що її можуть порушити самі, здавалося б, невинні речі. Наприклад, підлітка звуть на кухню є, а він у відповідь кричить, що не хоче, схоплюється і зачинив двері за собою - я був свідком такої сцени. Страждають такою залежністю і дорослі.

Як вирішити проблему залежності

Єдине, що тут можна допомогти - поступово відволікати таких людей, щоб хоча б незначний час вони проводили нема за комп`ютером - хоча б 10 хвилин на годину. Якщо не вдається створити іншу мотивацію, потрібно хоча б ненабагато скоротити їх проведення часу за комп`ютером. Ще кращим варіантом буде зробити так, щоб комп`ютер для таких молодих (і не дуже) людей став місцем не тільки розваги, а й роботи. Практика показує, що при цьому багато істотно скорочують час роботи за ПК. Можу вам навести власний приклад. Раніше, коли у мене була робота поза домом, практично весь свій вільний час я проводив за ПК, граючи, відвідуючи сайти і т.п. Як тільки моя діяльність стала безпосередньо пов`язана з комп`ютером, мені все частіше стало хотітися зайнятися у вільний час не тільки іграми і блуканням по інтернету, але і чимось іншим. В результаті зупинився лише на парі захоплень, які не віднімають такого великого кількість часу за ПК. Нехай ваш близька людина знайде роботу, пов`язану з комп`ютером - в цьому випадку навряд чи залежність залишиться на колишньому рівні.

висновки

Таким чином, можна зробити дуже простий висновок: шкода комп`ютера на людину поширюється лише в тих випадках, коли людина довго працює або грає без перерви, не змінюючи пози і не даючи відпочинку очам і рукам. Тому, якщо ваша діяльність пов`язана з постійною роботою за ПК, намагайтеся регулярно розслаблятися. Після кожної години вставайте з-за комп`ютера хвилин на 10-15, за цей час пройдіться по кімнаті, зробіть невелику гімнастику для очей і рук, розімніть затерплі суглоби. А під час роботи не сидіть довго в одній і тій же позі. Шкода і користь комп`ютера визначаються нашим правильним і неправильним поведінкою під час роботи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!