» » » Як здати на категорію?

Як здати на категорію?

Як здати на категорію?

Здрастуйте, шановні читачі! Питання про те, як здати на категорію, практично постійно задаються тими, хто вже обзавівся своїм власним автомобілем, або ж збирається зробити це в найближчому майбутньому. Ця стаття саме для тих людей, які вже незабаром планує проходити підготовку, а потім здавати іспити на отримання водійського посвідчення.

Найчастіше потенційні, або вже досвідчені в іншому класі транспорту водії, цікавляться тим, як здати на права категорії з або ж а в той момент, коли категорія В уже відкрита. У нашій статті ми спробуємо детальніше ознайомитися з процесами відкриття всіх категорій, в тому числі і займемося розгляду питання про те, як здати на категорію Е. Крім того, ми наведемо склади іспитів для кожної з категорій згідно з діючими нормами законодавства. Озброївшись такими знаннями, Ви зможете будемо готові до майбутніх випробувань, а також потренуватися на практиці.

В першу чергу слід відзначити, що для можливості відкриття нової категорії водійських прав потрібно досягти чітко визначеного віку. Адже відомо, що для кожної з категорій встановлені свої власні вікові пороги. Не забувайте про це, адже не досягнувши певного віку, чітко встановленого для кожної з категорій, здати на неї просто не представляється можливим.

Як відкрити категорію А

Власники двоколісних моторизованих транспортних засобів є такими ж повноправними учасниками дорожнього руху, як і всі інші. І, тому вони зобов`язані здати на права. Категорія А передбачає здачу теоретичного іспиту, квитки на якому збігаються з комплектами квитків при здачі на категорію В.

Також мотоциклістам буде потрібно здавати практичний іспит, що складається з наступних вправ: «розгін-гальмування», «габаритний півколо», «габаритний коридор», «управління на малій швидкості», «колійна дошка», «змійка», а також «габаритна вісімка» .

Відкриття категорії В



Майбутнім водіям легкових автомобілів також буде потрібно для початку скласти іспит пдд. Категорія В передбачає і практичний іспит, що складається, як правило, з трьох вправ, які вибирає екзаменатор. Можливі такі варіанти вправ: «змійка», «паралельна парковка заднім ходом», або ж «зупинка і рушання на підйомі», «розворот», а також «в`їзд в бокс». Слід зауважити, що особливу увагу слід приділити відпрацюванню останньої вправи, на увазі його високої популярності серед співробітників державної автоінспекції.

Крім усього вище описаного, автомобілістів чекає практичний іспит в місті, в перебігу якого співробітник інспекції буде спостерігати за дотриманням правил дорожнього руху, а також поведінкою, тобто, упевненістю екзаменованих на дорозі.

Як відкрити категорії С і Д



Для того, щоб здати на категорію Д або С, необхідно пройти наступні випробування. Спочатку, як і водитися, теоретичний іспит зі стандартним для всіх категорій набором квитків. Після цього здача практичного іспиту на автодромі. Вправи, які може запропонувати екзаменатор, як правило, аналогічні вправам, що задається при здачі на категорію В. У самому кінці знову - таки найскладніша частина, тобто, здача практичного іспиту в місті. Як неважко помітити, здача на категорії С і Д особливо нічим не відрізняється від складання іспиту на категорію В. Зрозуміло, що адекватне управління вантажними транспортними засобами вимагає при цьому набагато більшого вміння.

Як відкрити категорію Е

Для отримання водійського посвідчення з вписаною в нього категорією Е, необхідно буде здавати практичні іспити на автодромі. При здачі цих іспитів до стандартних вправ додаються ще й «нові», а саме «прямолінійний рух заднім ходом», а також «постановка заднім бортом до платформи». Останнім знову буде міський іспит з всевидячим співробітником державної автоінспекції. Мова тут йде про спеціалізовану техніку і тому віковий поріг, чітко встановлений для цієї категорії законодавством, найбільш високий.

Слід згадати також, що для отримання права на здачу категорію Е, людина повинна як мінімум один рік мати права з відкритою категорією Д, С або В, або ж усіма одночасно.

Випадки, коли не потрібно повторно здавати іспит 

Здаючи на чергову категорію водійського посвідчення, Вам доведеться в будь-якому випадку здавати практичні іспити і це неминуче. Від теоретичних же іспитів іноді можна позбутися. Далі надамо недовгий перелік цих випадків:

  • Здача на категорію В у разі відкритої категорії А, С або Д.
  • Здача на категорію С при відкритій категорії Д, а також при відкритій категорії В у тому випадку, якщо Ви вже здавали раніше на В і С одночасно, але здали успішно тільки на В.
  • Здача на категорію Д в разі відкритої категорії С.
  • Здача на категорію Д з відкритою категорією В в тому випадку, якщо Ви вже здавали раніше на В і С одночасно, на здали успішно тільки на В.

Деякі корисні факти

На завершення обговорюваної теми наведемо деякі важливі особливості нашого законодавства. Результати теоретичних іспитів мають свою силу лише протягом трьох місяців з моменту здачі. Тому в тому випадку, коли Ви потрапляєте під один з випадків, описаних в попередній частині нашої статті, але термін Вашого теоретичного іспиту становить хоча б три місяці і ще один день, здавати доведеться заново.

самостійна підготовка

Також слід згадати окремо про можливість самостійної підготовки до здачі теоретичних іспитів, тобто, без теоретичних курсів. Така можливість дійсно існує, але тільки лише для категорій А та В. Водіям, які бажають отримати права з відкритими категоріями С, Д або Е, необхідно в будь-якому випадку проходити навчання у відповідній автомобільної школі.

Залишилося лише побажати Вам успішної підготовки і складання іспитів на бажану категорію, а потім удачі на наших дорогах!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!