» » » Як здати дпа?

Як здати дпа?

Як здати ДПА?

Після закінчення 9 класу школи або коледжу всі школярі отримають атестат про отримання основного загальної освіти. Але перед його отриманням, старшокласники зіткнуться з досить серйозним випробуванням своїх знань - здачею ДПА, державної підсумкової атестації. Для того щоб правильно і успішно пройти ДПА, потрібно вибрати предмети здачі. Для вибору краще керуватися цілою низкою чинників. Наприклад, тим, наскільки добре ви розбираєтеся в даному предметі. Також перед тим, як здати ДПА, потрібно вирішити чи знадобляться вам дані предмети при виборі майбутньої професії та ймовірність здачі цього предмета в 11 класі. Також пам`ятайте про важливість успішної здачі атестації, тому що від цього дуже багато що залежить. Найголовніше - це ваше подальше навчання в школі за своїм профілем, адже це значно спростить подальшу здачу ЄДІ. Тим самим вирішить ваше вступ до ВНЗ.

Підготовка до здачі ДПА

Незважаючи на те, що всі вважають, що складно здавати ДПА, до всього можна підготуватися. Після того, як ви вибрали здаються предмети, сміливо можете почати готуватися до іспиту.

  • Для початку потрібно придбати книги із зразками минулорічних тестів з обраних предметів. Добре також придбати спеціалізовані посібники. Вам також знадобляться шкільні підручники попередніх років, наприклад, підручник російської мови за 5-9 класи та підручник математики за 7-9 класи.
  • Повторювати старі теми шкільного курсу краще, в середньому, щодня по півгодини в день. На рішення ж тестів по ДПА краще витрачати, в середньому, по 1 годині на день. Також потрібно відвідувати підготовчі курси при вашій школі. Якщо подібних курсів немає, то можна просто найняти репетитора.
  • Також слід скласти план підготовки до здачі атестації. Спочатку потрібно визначити свої біологічні ритми, адже «жайворонок» або «сова» будуть активні в різний час доби. Виходячи з цього, краще максимально використовувати свої вечірні або ранкові години. Чітко потрібно визначити, що буде зроблено сьогодні, які розділи потрібно пройти в першу чергу.
  • Складно здавати ДПА ще тому, що мало хто володіє достатньою організованістю. Для цього потрібно чергувати заняття і відпочинок. Наприклад, 50 хвилин занять чергувати з 10 хвилинами перерви. Даний ритм роботи дасть кращий результат, як 3 години безперервних занять.
  • Не варто прагнути до того, щоб прочитати і запам`ятати весь підручник напам`ять. Потрібно структурувати навчальний матеріал, складаючи плани, схеми на папері. Такі плани корисні, тому як їх просто використовувати під час короткого повторення матеріалу.
  • Починати краще відразу з найбільш складного розділу, який ви знаєте найгірше. Але якщо почати і так важко, то краще починати з найбільш цікавого матеріалу. Так ви «ввійдете в ритм роботи», після чого засвоєння інформації піде краще.
  • Краще виконувати найбільшу кількість різних опублікованих тестів з цього предмету. Такі тренування ознайомлять вас з конструкцією майбутніх тестових завдань.
  • Одним з хороших способів підготовки є можливість здати ДПА онлайн.
  • На спеціалізованих сайтах можна підготуватися до здачі атестації за допомогою відповідного розділу ДПА. Потрібно лише вибрати потрібний вам предмет і пройти тест онлайн. Після проходження тесту ви відразу побачите свій результат. І якщо в тесті ви допустили помилки, то відразу буде видно, який з розділів вам варто підучити.
  • Готуватися до здачі атестації краще за шкільними підручниками, які мають гриф Міністерства освіти. Завдання, які включені в екзаменаційні роботи не вийдуть за межі шкільної програми.
  • Також краще перед атестацією ознайомитися з демонстраційними варіантами тестів, вивчити що містяться там інструкції. Це допоможе вам розуміти, скільки часу буде відведено на одну роботу, в якому порядку краще виконувати тестові завдання, і в якому вигляді записувати відповіді.

Предмети і проходження атестації



Учасники ДПА цього повинні будуть здавати не менше чотирьох іспитів. І те, які предмети здають на ДПА в цьому році, не відрізняється від попереднього. Обов`язкові предмети атестації - це математика і російська мова. Крім цього, дві з навчальних дисциплін можна вибрати самостійно. Це можуть бути такі предмети як:

  • суспільствознавство,
  • фізика,
  • хімія,
  • історія,
  • географія,
  • біологія,
  • література,
  • іноземна мова,
  • ІКТ та інформатика.


Предмети за вибором можна буде здати в формі ДПА або за квитками. Для кожного з регіонів управління освіти може встановити ще і п`ятий іспит. В даний момент учасники атестації можуть вибрати спосіб проходження ДПА.

Класичний варіант - це здача обов`язкових предметів. Так, наприклад, математику здають як контрольну роботу, а російську мову пишуть як виклад. Інші ж іспити, обрані школярами, здаються в письмовому вигляді. Виходячи з вимог нової форми здачі атестації, завдання будуть тестовими, а форма здачі - виключно письмовій. Тривалість кожного з іспитів з обов`язкових предметів зобов`язана складати 4 години. Аналогічна кількість годин буде даватися на проходження іспиту з літератури. На здачу фізики та суспільствознавства буде відводитися 3 години, на здачу історії та біології - по 2,5 години. На здачу ж іспитів по хімії, інформатики та ІКТ, а також на здачу географії - по 2 години відповідно. Час здачі іспиту з іноземної мови, наприклад, англійської, німецької, французької та іспанської, становитиме 106 хвилин. Усна частина становитиме 16 хвилин, а письмова - 1,5 години.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!