» » » Як не здавати єді?

Як не здавати єді?

Як не здавати ЄДІ?

Старшокласники дуже серйозно готуються до здачі ЄДІ, адже від результатів цього іспиту залежать їхні шанси на вступ до ВНЗ. Однак є категорія осіб, яким вдасться уникнути передекзаменаційного хвилювання, і проблеми вибору того, що здавати на ЗНО, щоб потрапити в на обраний факультет в бажаний університет. Про те, кому і як можна вступити до ВНЗ не складаючи ЗНО і піде мова далі.

Як не здавати ЄДІ: законні способи

Слід пам`ятати, що буде складати обов`язковий ЄДІ в школі (російська мова і математику) доведеться всім. Без цього не отримати атестат про повну загальну середню освіту. Також ми не будемо розглядати свідомо не чесні способи того, як не здавати ЄДІ, оскільки це автоматично зарахує абітурієнта до числа шахраїв і може принести йому масу неприємностей. А законних способів уникнути держіспит (тобто, не здавати предметні ЄДІ) під час вступу до ВНЗ кілька:

  1. Виграти (або стати її призером) Всеросійську олімпіаду школярів чи вузівської олімпіаду для абітурієнтів. У переможця буде реальний шанс вступити без ЄДІ в муніципальне ВНЗ на той факультет, який відповідає профілю олімпіади.
  2. Отримати після закінчення школи золоту медаль. Деякі ВНЗ приймають медалістів без ЄДІ. На жаль, таких навчальних закладів дуже мало.
  3. Вступити в європейський вуз, де ведеться викладання російською мовою - це найлегший варіант. Для вступу до вищого навчального закладу Європи або США цілком достатньо мати атестат з підсумковими оцінками (і чим вище вони будуть, тим краще, оскільки оцінюється середній бал). Правда, відразу ж після школи вступити в закордонний ВНЗ вдається не всім. У більшості європейських країн в школі вчаться 12-13 років, тому російські школи вважаються у них не повними. Тобто, щоб без проблем вступити до закордонного ВНЗ потрібно буде 1-2 роки відучитися в вітчизняному, а значить ЄДІ доведеться здавати.
  4. Закінчити перед вступом до ВНЗ середньо-професійний навчальний заклад. При цьому надходити можна як на "рідну" спеціалізацію, так і на будь-який інший факультет. Головне пам`ятати, що від ЄДІ звільняються тільки випускники отримали СПО (середню професійну освіту), а от випускникам НВО (початкову професійну освіту) не можна уникнути здачі єдиного держіспиту.
  5. Закінчити зарубіжну школу або ВУЗ (отримавши диплом про закінчення). Ті, хто отримав освіту за кордоном росіяни, а також іноземні громадяни, які хочуть здобути вищу освіту в Російській Федерації, звільняються від проходження єдиного державного іспиту.
  6. Закінчити один російський ВНЗ. При отриманні другої вищої освіти здача ЄДІ не буде потрібно.


Крім того від ЄДІ звільняються громадяни з обмеженими можливостями здоров`я, що не мають результатів ЄДІ на момент надходження. Іноді студентів, які вже надійшли до ВНЗ, цікавить, якщо вони вже здавали ЄДІ, чи потрібно здавати його повторно, при переході з одного вузу в інший? Відповідь - ні. Якщо програми ВНЗ відрізняються, то студента можуть зобов`язати здати різницю, тобто іспити з тих предметів, яких не було в попередньому ВУЗі, але іспити складаються не в формі ЄДІ.

Які документи потрібні для вступу до ВНЗ без ЄДІ

Для надходження будуть потрібні:

  • заяву і анкета (бланки для них потрібно отримати в отримати в приймальній комісії);
  • диплом про отримання середньої або вищої освіти (можна нотаріально завірену копію);
  • паспорт;
  • шість фотографій розміром 6х4;
  • військовий квиток (для чоловіків);
  • медичну довідку за формою 086 (на денне відділення).


Термін подачі документів з 20 червня по 25 липня. Законом визначено і терміни подачі для різних категорій абітурієнтів:

  • для вступників на навчання за напрямами підготовки (спеціальностями), при прийомі на які проводяться додаткові вступні випробування творчої або професійної спрямованості - до 5 липня;
  • для вступників на спеціальності, за якими проводяться додаткові вступні випробування профільної спрямованості, а також вступників до вузів за результатами вступних випробувань, що проводяться вищим навчальним закладом самостійно - до 15 липня.

Слід врахувати, що не здавати ЄДІ при вступі до ВНЗ, зовсім не означає можливості вступити туди без будь-якого іспиту взагалі. У самому вузі доведеться пройти вступні випробування, просто не в формі єдиного держіспиту, в іншій формі (усній, письмовій, або у вигляді співбесіди). Перелік таких випробувань визначає сам навчальний заклад. Тому, перед надходженням слід зателефонувати до приймальної комісії обраного ВНЗ та уточнити всі деталі. Крім того, про те, як не здавати ЄДІ під час вступу, слід щорічно довідуватися і на офіційному сайті єдиного держіспиту і в тому ВУЗі, в який ви збираєтеся вступати, оскільки закон може змінитися.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!