» » » Як вступити до коледжу?

Як вступити до коледжу?

Як вступити до коледжу?

Мабуть, найперший і по-справжньому важливий крок, який людина робить самостійно - вступ до вищого навчального закладу. Уже в старшій школі учні замислюються про те, як вступити до коледжу. Що ж для цього треба зробити?

Вибираємо навчальний заклад

Насамперед, звичайно, тут необхідно розібратися зі спеціалізацією, а потім провести моніторинг всіх навчальних закладів, в яких навчають обраній вами спеціальності. Головне, що слід уточнити - можливість навчатися на бюджетній основі, адже не кожен може платити за освіту. Крім того, велику роль відіграє список вступних іспитів.

Знайомимося з правилами прийому

Незважаючи на те, що кожен коледж здійснює правила прийому відповідно до наказів Міністерства освіти, вони можуть істотно різнитися. Зокрема, це стосується, таких важливих моментів, як терміни прийому документів, вступних випробувань та зарахування.

готуємо документи

Звичайно, тут також правила можуть трохи відрізнятися один від одного, але ось приблизний список документів, який вам знадобиться:

  • Заява,
  • копія паспорта,
  • документ про освіту (атестат),
  • результати ДПА або ЄДІ,
  • 6 фотокарток 3х4,
  • копія медичного полісу,
  • медична довідка про відсутність протипоказань до навчання,
  • довідка з місця роботи (для заочників),
  • документи, що підтверджують право на пільги (для пільговиків).

Готуємося до вступних іспитів

До даного питання варто підійти дуже серйозно. Можливо, при коледжі організовані спеціальні підготовчі курси, дуже радимо вам їх відвідати. Крім того, звичайно, дуже корисними будуть заняття з репетитором.

Подача документів



Головне - з цим процесом не затягувати. Навіть якщо ви точно знаєте, які конкретно документи необхідні приймальної комісії, намагайтеся не подавати документи в останній приймальний день, адже хіба мало що може піти не так. Важливо! Коли ви передасте документи, вам повинні натомість видати відповідну розписку про те, що вони зберігаються в навчальному закладі.

Здаємо вступні іспити

Сьогодні в багатьох коледжах для вступу необхідні лише дані ЄДІ, який абітурієнт здав ще в школі, однак дана ситуація актуальна не завжди. Багато коледжів вважають за краще додатково перевірити вступників. Найчастіше додаткові випробування проводяться для абітурієнтів, які обрали творчі професії.

чекаємо результатів

Від абітурієнта вже нічого не залежить. Все, що йому потрібно зробити, прийти до коледжу в зазначений день і ознайомитися зі списком надійшли. Якщо ви в ньому - радійте, однак пам`ятайте, що розслаблятися не на часі, зовсім скоро почнуться навчальні будні. Важливо пам`ятати - найбільше студентів відраховують з початкових курсів, а тому в перші роки навчання важливо виявляти максимальну працездатність і відповідальність.

Що ж, сподіваємося, у вас все вийде, а обрана професія неодмінно сподобається!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!