» » Куди після 9 класу?

Куди після 9 класу?

Куди після 9 класу?

Деякі люди до сих пір вважають, що піти після 9 класу в середньо-спеціального навчального закладу - це показник поганої успішності, неорганізованості людини. Більш престижно - залишитися в школі і закінчити 10-11 класи, а після цього вступити до університету.

Приблизно так все і було в радянські роки, коли в ПТУ надходили хлопці, які в силу тих чи інших обставин не могли впоратися з програмою 10 класу. Професійно-технічні училища готували робітників для потреб села або міста - трактористів, кухарів, водіїв трамваїв, штукатурів, сантехніків. І це не вважалося чимось ганебним, адже ПТУ готували відмінних фахівців, що приносять користь суспільству. Зараз ситуація дещо змінилася. Діти з відмінною успішністю нерідко йдуть після 9 класу в в коледж, технікум або училище. У чому їх переваги? Розберемося.

типи ССУЗов

Все середньо-спеціальні навчальні заклади (ССНЗ) спрямовані на підготовку фахівців і робітників відповідно до програм середнього або початкової освіти. Технікуми та коледжі розрізняються лише тим, що в останньому типі ССУЗов підготовка за фахом поглиблена. У технікумі дається лише базова підготовка. Ліцеї часто називають школами, так як вони дають загальну освіту, але при цьому мають свою спеціалізацію і готують випускників до вступу в конкретний вуз. Училища готують робітників і фахівців за програмою початкової професійної освіти і можуть бути філіями коледжу або технікуму. Існують театральні або військові училища, де дають вищу професійну освіту.

ССУЗ і армія

Багатьох юнаків хвилює питання про призов в армію в тому випадку, якщо вони пішли після 9 класу і вирішили вступити до ССУЗ. Таким студентам до 20 років дається відстрочка від армії. Якщо вони нікуди не надійдуть, то йти в армію потрібно буде в 18 років.

ДПА під час вступу

При надходженні ДПА враховуються не у всіх коледжах. Іноді результати приймають, а часом проводять власні іспити або контрольну з диктантом. Можуть і співбесіду включити в програму прийому. ДПА в будь-якому випадку потрібно здати - його результати йдуть в атестат. Обов`язкові предмети, які здають в 9 класі, це російська та математика, а решта - за вибором. Наприклад, ДПА з фізики доведеться здавати учням, які бажають вступити на технічну спеціальність, а тим, хто відправиться в медичний коледж - з хімії та біології. Інформацію про те, які умови вступу зазвичай з`являються в лютому-березні на сайті обраного ССУЗов.

Школа або середньо-спеціальну освіту



Для дев`ятикласника буває складно визначитися, йти в коледж / технікум / училище або залишатися в школі. Останній варіант доречний, якщо людина ще толком не визначився зі своїми цілями і смутно представляє подальше майбутнє. Чому? У школі є додаткові два роки, щоб зрозуміти, чого ви хочете. Можливо, порадитися з батьками, пройти тест профорієнтації, відвідати дні відкритих дверей у вузах. Куди можна вступити після закінчення 11 класу, дізнайтеся з нашої статті Куди йти після школи.

У школі залишаються ті, кому не хочеться розлучатися з друзями-однокласниками, вчителями, а також ті, кому важливо потрапити на шкільний випускний. Однак випускні чекають вас після закінчення і 9 класу, і коледжу, і вузу. А з вчителями, однокласниками можна бачитися у вільний час.



Має сенс вступити в ССУЗ учням, які вже чітко визначилися, яку спеціальність вони хочуть освоїти. Якщо у них є конкретний план навчання і роботи, тоді можна сміливо залишати школу. Варто пам`ятати, що технікум або коледж дають практичні навички, які цінуються потенційними роботодавцями. Проблема багатьох випускників університетів - їм не вистачає практики, а теоретичні знання без неї не дуже корисні. А закінчивши середньо-спеціальна заклад, ви вже будете мати певну базу.

Додаткові переваги ССУЗов

При вступі до вузу випускник ССУЗов має на руках диплом. Він - дипломований фахівець, і вже може працювати за фахом. А заробіток для студента - серйозна підмога під час навчання.

Якщо ви будете продовжувати навчання у вузі за фахом, що вивчається в ссузів, то навчання може бути скороченим. Наприклад, випускники економічних коледжів навчаються за тією ж спеціальністю в університеті всього 3 роки.

Як вибрати ССУЗ

Коли рішення вступати в ССУЗ прийнято, постає інше питання - а який саме технікум або коледж вибрати? Тут все залежить від спеціальності. Якщо це юриспруденція, варто скласти список юридичних коледжів вашого міста. А якщо педагогіка - те ж саме з педагогічними коледжами / училищами / технікумами.

Поговоріть із знайомими, які навчаються або вже закінчили ССНЗ. Почитайте відгуки на сайті закладів. Також варто сходити на дні відкритих дверей в кілька коледжів, щоб зрозуміти ту атмосферу, в яку вам належить зануритися - поспілкуватися зі студентами, а також викладачами.

Перш ніж приймати таке важливе рішення - куди вступати після 9 класу, проконсультуйтеся з батьками, вчителями, порадьтеся з друзями. Вони допоможуть порадою. Заздалегідь дізнайтеся в ссузів, на яких умовах ведеться прийом і завчасно починайте підготовку до іспитів. Вчіться, знаходять нові практичні навички, тоді Ваше творіння, яким би воно не було, не пройде даремно, і ви станете затребуваним фахівцем у своїй галузі.

Детальніше про те, на які краще професії починати навчання після 9 класу, дізнайтеся з наших статей:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!