» » Куди після 11 класу?

Куди після 11 класу?

Куди після 11 класу?

Якщо ви ще не визначилися з подальшим місцем навчання, саме час задуматися, куди після 11 класу піти, яку дорогу вибрати. Вибір професії і вузу - це дуже відповідальний крок, до якого необхідно підійти серйозно. Для того щоб вам в цьому допомогти, ми розглянули можливі варіанти.

Визначаємося з професією

Перш ніж перейти до вибору вузу, необхідно визначитися з майбутньою професією. Це повинен бути ваш усвідомлений вибір. Не варто вибирати спеціальність за принципом «за компанію», «батьки хочуть», «куди візьмуть». З великою часткою ймовірності ви закінчите навчання з розумінням, що не хочете працювати в цій сфері або пропрацюєте все життя на ненависній роботі.

Випишіть список тих занять, які приносять вам задоволення, і тих, які вас дратують. Подумайте, в яких сферах діяльності ви можете задіяти якомога більше речей, які вам подобаються, і звести до мінімуму заняття неприємними справами. Згадайте, що у вас виходить добре, і постарайтеся при виборі спеціальності це враховувати. Порадьтеся з приводу вашого вибору з батьками, викладачами.

Абсолютно нормальним буде, якщо ви зрозумієте, що існує кілька професій, в яких ви були б не проти себе реалізувати. Просто в цьому випадку вам доведеться підтягувати знання по більшій кількості предметів (якщо обрані спеціальності не є "родинними").

Не турбуйтеся, якщо ви зовсім не можете визначитися зі спеціальністю. У Німеччині, наприклад, хлопці далеко не завжди після школи йдуть вчитися далі. Протягом року, а іноді і двох, вони пробують стажуватися і працювати на некваліфікованих посадах в різних компаніях. Так вони можуть краще оцінити свої сили і вивчити роботу «зсередини». Можливо, вам теж варто взяти приклад з західних однолітків. Все-таки краще витратити рік на відповідь на питання «Куди після 11 класу?», Ніж провчитися 5-6 років і зрозуміти, що обраний шлях був помилкою.

Варіанти навчальних закладів

Більшість випускників після закінчення школи прагнуть вступити до вищого навчального закладу. Це прекрасне намір, якщо ви змогли визначитися з майбутньою професією, яка вимагає вищої освіти. Пам`ятайте, що в цьому випадку ви будете зайняті навчанням від чотирьох до п`яти (а може, і семи) років.



Врахуйте, що надходження у багато вузів зобов`язує вас мати високі оцінки з профільних дисциплін.

Існує величезна кількість професій, які не вимагають вищої освіти. Якщо вони вам до душі, то починайте придивлятися до училищам, технікумах, академіям. Закінчите навчання ви набагато швидше і вже через 1-3 роки можете приступити до роботи. Якщо ваші оцінки ставлять під сумнів вступ до вузу, також подстрахуйтесь вибором технікуму або училища. Попрацювавши трохи в обраній галузі, вам ніхто не перешкодить отримати ще й вищу освіту, якщо будете відчувати його недолік. Вивчіть інформацію про обраному навчальному закладі. Деякі з них пов`язані з вузами різними програмами. Наприклад, при успішному закінченні технікуму ви зможете вступити до вузу без іспитів або за спрощеною системою відразу на 2-3-й курс.

Графік навчання

У вищих і середніх спеціальних навчальних закладах пропонують дві основні форми навчання:

  • очна;
  • заочна.


Кожна з них має свої переваги і недоліки.

Денна форма

При очній формі навчання ви щодня відвідуєте університет. Більшість інформації не потрібно шукати самому. Вам будуть її давати на лекціях і семінарах. Також у вас буде величезна кількість практичних занять, на яких ви будете застосовувати свої теоретичні навички. У вас буде цікава і дуже насичене життя, яка не залишить вам часу на повноцінну роботу.

Заочна форма

При заочній формі навчання вам доведеться багато осягати самому. Це головний недолік. Університет або технікум ви будете відвідувати двічі на рік по кілька тижнів. На цей час вам на роботі повинен бути надана оплачувана відпустка. Безсумнівний плюс - можливість поєднувати роботу і навчання. З другого-третього курсу ви навіть можете спробувати пошукати роботу за фахом. І до кінця навчання ви будете мати чималий досвід, який допоможе вам знайти собі гідну роботу.

Вибір навчального закладу

Визначення з професією залишилося позаду. Тепер залишилося вибрати навчальний заклад. Для початку визначтеся з територіальної його схильністю. Перегляньте всі навчальні заклади, які можуть запропонувати вам навчання за обраними спеціальностями. Пошукайте в Мережі рейтинги навчальних закладів. У цьому вам може допомогти ось цей сайт: edu.ru. Випишіть собі навчальні заклади на листок паперу в стовпчик в порядку убування рейтингу.

Біля кожного з них напишіть іспити, які треба буде здавати, кількість бюджетних місць, вартість контракту. Вивчіть сайт вузу або ссузів, на ньому повинні бути збережені дані про вступну компанію за минулий рік. Так ви зможете оцінити прохідний бал і конкурс. Якщо на сайті таких даних ви не знайдете, телефонуйте до приймальної комісії. Вони вже точно володіють інформацією про конкурс та прохідні бали по кожній зі спеціальності.

Також буде корисним пошукати в Інтернеті інформацію про міжнародні програми, учасником яких може бути навчальний заклад, зв`язках його з різними підприємствами, на яких можна буде пройти стажування.

Виберіть для себе пріоритетні навчальні заклади. Постарайтеся, щоб їх було кілька. Краще подати документи в 10-15 закладів, бути прийнятим усюди і вже самому вибирати місце навчання, ніж подати документи в 1-2 і не надійти. Якщо у вас не вийде пройти на бюджет, не турбуйтеся. За умови успішного навчання більшість вузів і ссузів практикують переклад з контракту на бюджет. Домогтися цього непросто, але за свою мрію потрібно вміти боротися.

Якщо у вас залишилися сумніви з приводу того, куди поступити після 11 класу, прочитайте статтю Куди піти вчитися після 11 класу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!